Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika 2022/NOVO-POJAS-nekori%C5%A1tenje%20pojasa.jpg

Zabilježena su 63 nekorištenja sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji

FOTO: Ilustracija

Jučer, 18. svibnja, u vremenu od 16 do 20 sati na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala u prometu korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela.

Provedbom pojačanih mjera sveukupno su kontrolirano 194 vozača, od kojih je 138 vozača osobnih, 27 vozača teretnih vozila, 15 vozača mopeda, šest motociklista i osam ostalih vozila. Zabilježeno počinjenje 98 prekršaja, od kojih su 63 nekorištenje sigurnosnog pojasa i šest prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.

Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i te evidentirali prekršaje prekoračenja brzine, i to: šest u naselju te osam izvan naselja. Između ostalih, zabilježena su i dva prekršaja vožnje bez položenog ispita, po jedan prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, bez potrebne kategorije, vožnje pod zabranom, neregistriranim vozilom te devet ostalih prekršaja.

Tijekom četiri mjesta zabilježeno je oko 22% više prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u odnosu isto razdoblje prošle godine te oko 16% manje prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, što između ostalog ukazuje da policija redovito poduzima aktivnosti usmjerene na sprječavanje ovakve vrste prekršaja.

Podsjećamo, policija poduzima pojačane mjere u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“.  Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i  uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Pozivamo vozače i druge sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanjem preventivno utječu na ukupnu sigurnost prometa na cestama. 

Stranica