Rezultati nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela

Slika /A%20Nove%20Fotke/Pojas-auto.jpg

U dva dana akcije ukupno je zabilježeno počinjenje 341 prekršaja, od kojih su 67 nekorištenje sigurnosnog pojasa i 44 nepropisno korištenje mobitela u vožnji

FOTO: Ilustracija
 
Tijekom 26. i 27. svibnja na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala u prometu korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela.
 
Provedbom pojačanih mjera sveukupno je kontrolirano 808 vozača, od  kojih je 610 vozača osobnih, 90 vozača teretnih vozila, 63 vozača mopeda i 41 motociklist. U spomenutom razdoblju ukupno je zabilježeno počinjenje 341 prekršaja, od kojih su 67 nekorištenje sigurnosnog pojasa, a  44 nepropisno korištenje mobitela u vožnji.

Osim sigurnosnog pojasa i mobitela, policijski službenici su također nadzirali i ostale prekršaje u prometu i evidentirali tako prekršaje prekoračenja brzine i to 66 u naselju te 70 izvan naselja od kojih su četiri brzine za  50 km/h veće od propisanih brzina kretanja. Uz to je među ostalim prekršajima, zabilježeno i osam prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, zatim četiri prekršaja vožnje prije stjecanja prava na upravljanje  vozilom, ali i tri prekršaja vožnje u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom.

Pojačane mjere provedene su u cilju prevencije stradavanja sudionika u prometu budući da sigurnosni pojas predstavlja jedan od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“.  Cilj nadzora je vozačima osvijestiti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa i  uputiti ih da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost njegova korištenja kako bi se na taj način povećala sigurnost i spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.
Također, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima, a analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Nadalje, unatoč zakonskim odredbama i svijesti vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Stoga policija i u ovim slučajevima nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.

Pozivamo vozače i druge sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa te svojim odgovornim ponašanjem preventivno utječu na ukupnu sigurnost prometa na cestama.  

Stranica