Rezultati nadzora korištenja pojasa i mobitela

Slika A%20Nove%20Fotke/pojas%20ilustracija%202.jpg

Sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, a korištenjem  mobitela smanjuje se mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te znatno povećava rizik  prometne nesreće

FOTO: ilustracija

Jučer, 18. siječnja od 10 do 14 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija je pojačano postupala prema sudionicima u prometu koji ne poštuju zakonske odredbe  korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela tijekom vožnje.
 
U navedenom vremenu zabilježen je 91 prometni prekršaj, od čega 54 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu i 13 prekršaja korištenja mobitela.

Od sveukupno kontroliranih 113 vozila, u prekršaju nekorištenja sigurnosnog pojasa zatečena su 43 vozača osobnih vozila i 11 vozača teretnih vozila. Što se tiče korištenja mobitela, ovaj je prekršaj zabilježen  kod 12 vozača osobnog vozila i jednog vozača teretnog vozila.

U četiri sata pojačanog nadzora, uz spomenute prekršaje zabilježena su i dva prekršaja tehničke neispravnosti vozila, zatim prekršaj prekoračenje brzine u naseljenom mjestu, prekršaj nepropisnog pretjecanja i obilaženja  te još desetak drugih prometnih prekršaja.
 
Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama počinitelji prekršaja su prekršajno sankcionirani.
 
Podsjećamo, sigurnosni pojas jedan je od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, tzv. pasivna sigurnost.  Stoga postupanje policije  ima za cilj  upozoriti i osvijestiti vozače koji sjedaju u vozila i sudjeluju u prometu da obvezno koriste sigurnosni pojas, upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju nastanka prometne nesreće.
 
Isto tako, unatoč zakonskim odredbama i znanju vozača da se korištenjem  mobitela u vožnji  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom te time znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće, mnogi vozači i dalje razgovaraju mobitelom, čitaju, pišu i šalju SMS poruke te na taj način ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.  Radi toga se ovakvim preventivno-represivnim postupanjima policije, iznova nastoji dodatno senzibilizirati vozače kako je ovakvo  ponašanje neprihvatljivo i ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
Inače, tijekom jučerašnjeg dana na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodilo se 12 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba teško, a četiri su osobe lakše ozlijeđene.

Teško je ozlijeđen 31-godišnji vozač motocikla, stradao u prometnoj nesreći koja se dogodila jučer, nešto prije 7 sati na području Turnića u Rijeci. Spomenutom vozaču, koji je u trenutku  prometne nesreće pretjecao zaustavljenu kolonu vozila preko pune uzdužne razdjelne crte na kolniku, prilikom ulaska u raskrižje prednost je oduzela 31-godišnja vozačica osobnog vozila. U ovoj prometnoj nesreći vozačica je lakše ozlijeđena, a motociklist koji je uslijed sudara sa svojim vozilom pao na kolnik, je teško ozlijeđen.
 
Sve sudionike u prometu pozivamo na odgovorno ponašanje, a prometna policija će i nadalje djelovati preventivno, ali i poduzimati zakonom propisane mjere i radnje u cilju povećanja ukupnog stanja sigurnosti u prometu na cestama.

Stranica