Rezultati aktivnosti prometne policije

Slika alkohol.jpg

Proteklog vikenda, dana 14/15. i 15/16. prosinca u vremenu od 23 do 5 sati djelatnici prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivnu akciju s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.  

FOTO: Ilustracija

Proteklog vikenda, dana 14/15. i 15/16. prosinca u vremenu od 23 do 5 sati djelatnici  prometne policije Policijske uprave primorsko-goranske proveli su preventivno-represivnu akciju s ciljem sprječavanja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije alkotestirano je 240 vozača. Nedozvoljena koncentracija alkohola iznad 0,50 g/kg utvrđena je kod 50 vozača, i to 48 vozača osobnih vozila,  1 vozača teretnog vozila i 1 vozača mopeda. Koncentracija alkohola između 0,50 i 1,50 g/kg izmjerena je kod 34 vozača, 13vozača imalo je koncentraciju alkohola iznad 1,5 g/kg, 2 vozača su odbila alkotestiranje, a 1 od vozača imao je koncentraciju alkohola do 0,50 g/kg iako uopće ne bi smio biti pod utjecajem alkohola (profesionalni vozači, mladi vozači, instruktori vožnje). U dobi od 18. do 24. godine života zatečeno je 12 vozača pod utjecajem alkohola, udobi od 25. do 30. godine života 17 vozača, dok je najmanje, po 8 vozača bilo u dobi od 41. do 50. godine života te starijih od 50 godina.  

Rekorder akcijeje 40-godišnjak iz Krka s koncentracija alkohola u organizmu od 2,77 g/kg, zatečen 15. prosinca oko 23,15 sati u Krku kako upravlja osobnim vozilom Mercedes.

Isto tako policija je tijekom akcije evidentirala i počinjenje više prometnih prekršaja (vožnja bez vozačke dozvole ili bez vozačkog ispita, nekorištenje sigurnosnog pojasa i druge).

Nadalje, u razdoblju od 14. do 16. prosinca prometna policija je ( i izvan vremena u kojem je održana akcija, od 23 do 5 sati), na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske evidentirala ukupno dvanaest prekršaja ugrožavanja javnog prometa i jedno kazneno djelo izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.

Provjerom alkoholiziranosti vozačima je izmjerena koncentracija alkohola od 1,23 do 2,77 g/kg. Vozači, starosti od 20 do 57 godina pod utjecajem alkohola zatečeni su na području Rijeke, Opatije, Krka, Malinske i Novog Vinodolskog. Za napomenuti je kako je od ovih vozača čak petorici izmjerena koncentracija alkohola iznad 2,00 g/kg, a šestorici iznad 1,50 g/kg.

Uz prethodno spomenutog rekordera akcije, izdvajamo 44-godišnjaka iz Rijeke koji je 14. prosinca oko 11,00 sati zatečen u Ulici Braće Monjac u Rijeci kako upravlja VW Polom pri koncentraciji alkohola od 2,39 g/kg. Iste večeri oko 22,50 sati  u Ičićima je zatečen 56-godišnjak iz Ike, vozač Dacie Logan kojem je izmjerena mu je koncentracija od 2,38 g/kg.

U ovom razdoblju najniža koncentracija alkohola u organizmu, od nezanemarivih 1,23 g/kg, izmjerena je vozaču Fiat Tipa iz Omišlja, starosti 25 godina koji je pokušao pobjeći policiji. Naime, on se 15. prosinca oko 2,20 sati oglušio o zvučne i svjetlosne znakove policije za zaustavljanje te s vozilom započeo bježati iz Malinske prema Sv. Vidu Miholjice. Napušteno vozilo pronađeno je u obližnjoj šumi, a ubrzo je pronađen i vozač protiv kojeg je zbog počinjenja više prekršaja podnijet optužni prijedlog.

Policija je vozače zatečene pod utjecajem alkohola zbog opasnosti da će nastaviti upravljati vozilima zadržala i prekršajno prijavila, dok je 32-godišnji Riječanin zatečen 14. prosinca oko 11,35 sati dok je upravljao Fiat Unom usprkos zabranom upravljanja vozilom „B“ kategorije, kazneno prijavljen.

Kako bi smanjili mogućnost stradavanja i povećali razinu sigurnosti prometa na cestama policijski službenici prometne policije će i u narednom razdoblju nastaviti s aktivnostima usmjerenim na suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili druga te svih drugih kažnjivih radnji.



Stranica