Rezultati akcije: „Zaštita pješaka u prometu“

Slika A Nove Fotke/pjesaci-plavo.jpg

Provedene analize prometnih nesreća i prekršaja pokazuje da osim neodgovornih vozača pješaci vrlo često svojim ponašanjem ugrožavaju vlastitu sigurnost na način da prelaze cestu za vrijeme crvenog svijetla na semaforu, prolaze između parkiranih vozila, unatoč brojnim  

FOTO: Ilustracija 

Jučer je u vremenu od 12,00 do 16,00 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske održana preventivno-represivna akcija pod nazivom „ Zaštita pješaka u prometu“.

Naime, pješaci, naročito djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom su jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu te je njihovoj sigurnosti potrebno posvetiti posebnu pozornost. Provedene analize prometnih nesreća i prekršaja pokazuje da osim neodgovornih vozača pješaci vrlo često svojim ponašanjem ugrožavaju vlastitu sigurnost na način da prelaze cestu za vrijeme crvenog svijetla na semaforu, prolaze između parkiranih vozila, unatoč brojnim pješačkim prijelazima i pothodnicima nepropisno prelaze prometnice s više prometnih traka. Dakle, prometne propise ne krše samo vozači već nažalost, nedovoljna prometna kultura pješaka uvelike doprinosi njihovoj (ne)sigurnosti u prometu.

Upravo stoga, tijekom jučerašnje akcije policijski službenici su nadzirali vozače motornih vozila u blizini obilježenih i izvan obilježenih pješačkih prijelaza, ali i kretanje pješaka na prometnicama.

Za vrijeme trajanja akcije ukupno je evidentirano 89 prometnih prekršaja, i to: 27 prekršaja pješaka i 62 prekršaja vozača.

Najveći broj, odnosno 15 prekršaja pješaka je prelazak  kolnika dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake, 10 pješaka je zatečeno u prekršaju dok su prelazili kolnik, a 2 pješaka su se kretala kolnikom.

Valja istaknuti  kako za vrijeme provođenja akcije nije bilo stradavanja pješaka u prometnim nesrećama.

Što se tiče prekršaja vozača u odnosu na pješake, uobičajeno najveći je broj ili 36 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska pješaka te 1 prekršaj ugrožavanja pješaka prilikom skretanja u bočnu ulicu. Preostalih 25 prekršaja vozača odnosi se na druge prekršaje iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Svi počinitelji prekršaja su sankcionirani. Djelatnici prometne policije su prekršiteljima (pješacima i vozačima)  izdali ukupno 21 prekršajni nalog, izrekli 32 novčane kazne i  30 upozorenja te podnijeli 6 optužnih prijedloga (vozači).



Stranica