Rezultati akcije „Edward“

Slika /vijesti/2019/EDWARD-foto-27.9..jpg

Za vrijeme trajanja akcije nije bilo smrtno stradalih osoba, a dogodilo se ukupno 11 prometnih nesreća u kojima su  četiri osobe lakše ozlijeđene.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske jučer je policija pojačano nadzirala promet u sklopu europskog projekta Dana bez poginulih u prometu „Edward“.
U cilju većeg stanja sigurnosti u prometu te sprječavanja najtežih nesreća i stradavanja sudionika u prometu, tijekom akcije  posebna pažnja je bila usmjerena na nadzor počinjenja najčešćih prekršaja u prometu (vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela) kao i sve ostale prekršaje kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
Tijekom akcije ukupno je zabilježen 121 prometni prekršaj. Najveći se broj prekršaja odnosi na prekoračenje dopuštene brzina kretanja vozila – 57 prekršaja, slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa njih 22, zatim 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela te dva prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i ostali prekršaji.
 
Kada je riječ o prekoračenju brzine, 34 prekršaja su evidentirana izvan naselja dok 23 prekršaja u naselju. Zatečenoj dvojici vozača pod utjecajem alkohola izmjerena je koncentracija alkohola do 0,50 g/kg, odnosno koncentracija od 1,00 do 1,50 g/kg.
U akciji je ukupno kontrolirano 227 vozača i to njih 183 s osobnim automobilima, 23 vozača mopeda, 12 vozača teretnih vozila i devet vozača motocikla.
 
Inače, za vrijeme trajanja akcije nije bilo smrtno stradalih osoba, a dogodilo se 11 prometnih nesreća u kojima su  četiri osobe lakše ozlijeđene.
 
Projekt EDWARD „Europski dan bez poginulih u prometu“ provodi se u organizaciji Europske mreže prometne policije „TISPOL“ , nevladine organizacije Europske mreže prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Obilježavanjem svakog 26. rujna, Dana bez poginulih u prometu, želi se ostvariti dugoročni cilj ovog Projekta-smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama, kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova.
 

 
 
 

Stranica