​Rekorder vikenda upravljao vozilom s 1,88 promila alkohola

Slika /A%20Nove%20Fotke/Alkometar.jpg

Jučer je na području Pećina u Rijeci zaustavljen 40-godišnji vozač koji s koncentracijom od 1,88 promila alkohola upravljao osobnim vozilom

FOTO: Ilustracija
 
Prošlog vikenda na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policijski službenici proveli su pojačan nadzor u prometu i pri tome evidentirali ukupno  190 prometnih prekršaja.

Od ukupnog broja 43 prekršaja  se odnose na prekoračenje brzine, 37 je prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, a 25 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, kao i pet prekršaja nepropisnog korištenja mobitela. Osim navedenih, zabilježena su i četiri prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme važeće zabrane upravljanja, zatim tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom, ali i isti broj prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava te  70 ostalih prometnih prekršaja.
 
Najveća brzina od 167 km/h evidentirana je u nedjelju, 10. travnja u 12.35 sati na AC 6 kod vijadukta Japići na području Vrbovskog. Policijski službenici laserskim uređajem su evidentirali osobno vozilo marke Audi, zagrebačkih registracijskih oznaka, koje se u smjeru Zagreba kretalo navedenom brzinom na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 110 km/h. U prekršajnom postupku slijedi utvrđivanje osobe koja je upravljala spomenutim vozilom te sankcioniranje vozača sukladno važećim zakonskim propisima.
 
Što se tiče zatečenih vozača pod utjecajem alkohola, između njih 25 ,od 95 alkotestiranih vozača, najveća koncentracija od 1,88 g/kg evidentirana je 40-godišnjem hrvatskom državljaninu u Rijeci.

Njega su policijski službenici II. policijske postaje Rijeka zaustavili jučer, 10. travnja, oko 00.50 u ulici Vjekoslava Kneževića na području Pećina kada je pri utjecaju alkohola upravljao osobnim vozilom marke Seat, riječkih registracijskih oznaka.
Policijski službenici su ga odmah izdvojili iz prometa te je ,sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega podnijet optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Predložena mu je novčana kazna od najmanje 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

 
Ostale koncentracije alkohola su u rasponu od 0,51 do 1,0 g/kg evidentirane kod 11 vozača, 10 je vozača evidentirano s 1,01 do 1,50 g/kg, tri  su vozača u kategoriji s 1,51 i više, dok je jedan u kategoriji do 0, 50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Jedan je vozač i odbio alkotestiranje, a trojica vozača test na droge.
 
Inače, tijekom vikenda uz navedene prekršaje u prometu je evidentirano i 26  prometnih nesreća, od kojih je jedna s lakše ozlijeđenom osobom. Pozivamo i ovom prilikom vozače na oprez i dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama.

Stranica