Računalna prijevara, građani oprez!

Slika 2022/FOTO-RA%C4%8C.PRIJEVARA-racunalna_sigurnost_pexel_com.jpg

Kasnije istoga dana bila obaviještena je iz banke kako je ipak obavljena novčana transakcija od 25,000 eura na štetu navedene tvrtke, a koju nisu uspjeli spriječiti

FOTO: Ilustracija

Opatijska policija je zaprimila prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara na štetu tvrtke sa šireg opatijskog područja.

Naime, predstavnica oštećene tvrtke je zaprimila e-mail u kojem se iskazuje potreba za ažuriranjem aplikacije bankarske usluge te je link koji joj je dostavljen vodio na stranice banke. Nakon što je ažurirala aplikaciju, putem mobitela zaprimila je dvije lozinke koje je potom  upisala u dostavljeni link. Ubrzo zatim, kontaktirali su je iz banke s upitom da li je kreirala inozemnu transakciju na iznos od 44.000 eura na određeni račun, a nakon izjave da takav nalog nije kreirala transakcija je blokirana. Međutim, kasnije istoga dana bila obaviještena je iz banke kako je ipak obavljena novčana transakcija od 25,000 eura na štetu navedene tvrtke, a koju nisu uspjeli spriječiti.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica. Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te u slučaju primanja sumnjive e-pošte putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke.

Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

Stranica