Računalna prijevara, građani oprez!

Slika /A%20Nove%20Fotke/tipkovnica.jpg

Podsjećamo kako je vrlo rizično uplaćivati novac prije provjera, stoga sve fizičke i pravne osobe pozivamo na maksimalni oprez u poslovanju!

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske postaje Opatija jučer su zaprimili prijavu o počinjenju kaznenog djela računalna prijevara. Riječ je o kaznenom djelu kojim je oštećena  tvrtka sa sjedištem u Rijeci za više od 120 tisuća kuna. Naime, nepoznati počinitelj je prije tri dana na službeni mail spomenute tvrtke poslao s krivotvorenog maila lažni zahtjev njihovog  inozemnog partnera da im se isplati zaostali račun. Nakon provjere s tim partnerom djelatnici riječke tvrtke uvidjeli su da je riječ o računalnoj prijevari te da su time materijalno oštećeni za gotovo 125 000 kuna.
 
I ovaj opisani događaj ukazuje na to kako je vrlo rizično uplaćivati novac, a prije provjera, stoga sve fizičke i pravne osobe pozivamo na maksimalni oprez u poslovanju!
 
S ciljem sprječavanja ove vrste kriminaliteta, u nastavku dostavljamo informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:
 
Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
 
Krađe identiteta
Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456

Stranica