PU primorsko-goranska i Grad Rijeka dobitnici Hrvatske velike nagrade sigurnosti 2023

Slika /vijesti/zajednicka-fotografija-nagradenih-HVNS-2023.jpg

Nagrada je dodijeljena u kategoriji „Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine“ za akciju izmještanja i neutralizacije protubrodske  mine iz riječke luke, 19. ožujka.

FOTO: Luigi Opatija, PU primorsko-goranska

U sklopu održavanja Hrvatskih dana sigurnosti 2023, jučer je u Opatiji svečano je uručena Velika hrvatska nagrada sigurnosti u 11 kategorija.

U kategoriji „Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine“ nagrađeni su Policijska uprava primorsko-goranska i Grad Rijeka za akciju izmještanja i neutralizacije protubrodske  mine iz riječke luke.

Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, radi otklanjanja potencijalne opasnosti za građane i brojne objekte na području riječke luke kao i užeg i šireg središta Rijeke, na inicijativu PU primorsko-goranske u partnerstvu sa Stožerom civilne zaštite grada Rijeke, 19. ožujka 2023. godine uspješno  provedena akcija izmještenja protubrodske mine iz riječke luke i njena neutralizacija na sigurnoj udaljenosti na otvorenom moru. 

Naime, obzirom na karakteristike same mine i mjesto pronalaska, postojala je potencijalna opasnost za građane, brojne infrastrukturne, stambene i poslovne objekte na području riječke luke, užeg, ali i šireg središta grada Rijeke. 

U samoj akciji izmještanja sudjelovali su policijski službenici specijalne, interventne, temeljne, prometne, pomorske i drugih rodova policije, dok su ispred Grada Rijeke sudjelovali djelatnici raznih komunalnih društava i službi, vatrogasci, gradski Crveni križ i drugi. Sve je provedeno uz potporu i sudjelovanje lučke uprave i lučke kapetanije te niza drugih poslovnih subjekata i institucija.

Pravodobnim informiranjem javnosti ostvaren je visok stupanj suradnje s građanima i poslovnim subjektima, koji su se prilikom evakuacije i trajanja akcije dosljedno pridržavali uputa policije i Stožera civilne zaštite grada Rijeke, koji je koordinirao akcijom.




Nagradu za prethodno opisanu akciju, u  kategoriji „Partnerstvo u sigurnosti – inicijativa godine“,  uručio je predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić, a nagradu su primili,  u ime Policijske uprave primorsko-goranske načelnik Hari Brnad  i gradonačelnik Marko Filipović u ime Grada Rijeke.

U žiriju Hrvatske velike nagrade sigurnosti za 2023. godinu bili su kao predsjednik žirija prof.dr.sc. Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta VERN Zagreb, prof.dr.sc. Božo Skoko, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, doc.dr.sc. Krunoslav Borovec, Visoka policijska škola u Zagrebu, izv.prof.dr. Valentina Kranželić, Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu, Ana Raić, N1 Hrvatska, te Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Dobitnici Hrvatske velike nagrade sigurnosti u svim kategorijama mogu se pronaći ovdje .

Inače, isprepleteni prsteni u logu Hrvatske velike nagrade sigurnosti simboliziraju zaštićeni prostor, a jedan zlatni ring je pojedinac u sustavu koji doprinosi cjelovitoj sigurnosti.

Stranica