Prometna policija: Tjedan nadzora brzine

Slika cobre01.jpg

U razdoblju od 20. do 26. kolovoza na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. Inače ova akcija se tijekom kolovoza provodi u svim zemljama Europske unije.  

FOTO: Ilustracija 

U razdoblju od 20. do 26. kolovoza na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je akcija pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. Inače ova akcija se tijekom kolovoza provodi u svim zemljama Europske unije.

Analize podataka iz ranijih razdoblja pokazuju kako su nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima među glavnim uzročnicima prometnih nesreća na cestama Primorsko-goranske županije. Tako je u srpnju ove godine zabilježeno 420 prometnih nesreća od kojih je 80 ili 21,4%  uzrokovano upravo navedenim faktorima.

Tijekom trajanja akcije kontrolirano je 1588 vozila, od čega najviše osobnih (1197). Policija je utvrdila 291 prekršaj koji se odnosi na prekoračenje brzine kretanja vozila, od čega 214 u naseljima i 77 izvan naseljenog mjesta. Tako je u naseljima bilo 87 prekršaja prekoračenja brzine do 10 km/h, 65 prekršaja prekoračenje brzine od 10 do 20 km/h te 55 prekršaja prekoračenje brzine od 20 do 30 km/h. Valja spomenuti i 5 vozača koji su u naseljima vozili brzinom većom od 30 do 50 km/h kao i 2 vozača zatečena u vožnji u naselju brzinom većom od 50 km/h od propisane.

Nadalje, kada je riječ o vožnji izvan naselja, utvrđeno je 50 prekršaja vožnje brzinom većom od 10 do 30 km/h, 25 prekršaja brzine od 30 do 50 km/h te 2 prekršaja brzine veće od 50 km/h od propisana.

Osim prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine policijski službenici utvrdili su niz drugih prometnih prekršaja. Tako je 41 vozač zatečen u vožnji pod utjecajem alkohola, njih 50 je nepropisno pretjecalo ili obilazilo, 10 vozača je zatečeno bez položenog vozačkog ispita, a 17 s neregistriranim vozilom. Nadalje, 59 vozača nije koristilo sigurnosni pojas, dok je 28 vozača mopeda i motocikla zatečeno bez zaštitne kacige.

Sveukupno, tijekom tjedna u kojem je provedena navedena akcija prometna policija je utvrdila počinjenje 873 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policija će i nadalje nastaviti s pojačanim nadzorom brzine kretanja vozila, ali i svih drugih čimbenika koji utječu na razinu stanja sigurnosti u cestovnom prometu te podizanja svijesti vozača i ostalih sudionika u prometu.



Stranica