Projekt "Zdrav za 5" u OŠ Pehlin u Rijeci

Slika /Prevencija/2019/PR-pehlin%202.jpg

Učenici su imali priliku saznati važne informacije o prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti alkoholiziranih osoba već od 14 godine života

FOTO: PU primorsko-goranska

Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske nastavio je i u ovoj školskoj godini 2019/2020.  s  organizacijom edukativnih predavanja u sklopu projekta „Zdrav za 5!“. Riječ je o projektu prevencije ovisnosti i zlouporabi alkohola koji se provodi  u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na području svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. 
 
Jučer su u Osnovnoj školi „Pehlin“ u Rijeci  učenicima 8 razreda policijski službenici Odjela prevencije održali  predavanje o prevenciji ovisnosti alkohola. Učenici su imali priliku saznati važne informacije o prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti alkoholiziranih osoba već od 14 godine života. Upoznali su se s kažnjivim ponašanjima koja nastaju pod utjecajem alkohola s nekoliko primjera iz prakse koji se odnose na mlade osobe. Tim primjerom saznali su da mladi ljudi pod utjecajem alkohola mogu biti i žrtve i počinitelji kažnjivih djela (nasilje, imovinski delikti, tučnjave, prometne nesreće i slično).  Kroz predavanje im je također naglašeno da postoji razlika koncentracije alkohola u organizmu kod muškog i ženskog spola i  koliku štetnost alkohol uzrokuje mladim osobama u razvoju njihovog mozga.
      
Tijekom predavanja učenici su isprobali i tzv. „pijane naočale“, gledanjem kroz te naočale koje prikazuju najmanju koncentraciju alkohola u krvi (0,4-0,6 promila alkohola u organizmu) imali su osjećaj promjene percepcije dubinske udaljenosti dok su gledanjem kroz naočale koje prikazuju 0,8 do 1,5 promila alkohola u organizmu mogli osjetiti usporeno vrijeme reakcije.
Učenike se ovakvim pristupom nastojalo osvijestiti o štetnosti konzumiranja alkohola, a njihova aktivna uključenost i zainteresiranost na ovu temu kroz razgovor s policijskim službenicima upućuje na važnost održavanja ove vrste prevencije. 

Stranica