Prijevare na štetu sustava socijalne skrbi

Slika 1001.jpg

Trinaestoro hrvatskih državljana prijavljeno je mjerodavnom državnom odvjetništvu za 48 kaznenih djela prijevare

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici Policijske postaje Delnice dovršili su kriminalističko istraživanje nad 13 hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela prijevare, kojima su ostvarili protupravnu imovinsku korist i oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za više stotina tisuća kuna.
Jedanaestoro hrvatskih državljana u dobi između 35 i 50 godina, policija sumnjiči da su u razdoblju od siječnja 2014. do prosinca 2018. godine u više navrata prikrili činjenice koje utječu na ostvarivanje prava iz sustava socijalne skrbi. Na ovaj način su za sebe ostvarili protupravnu imovinsku korist u iznosima između 10 i 123 tisuće kuna, odnosno sveukupno od oko 565.490 kuna.
Isto tako, kriminalističkim istraživanjima provedenim nad dvoje hrvatskih državljana u dobi 42 i 55 godina, inače korisnika zajamčene minimalne naknade je utvrđeno da nisu prijavili  da su članovi njihovih kućanstava postali vlasnici vozila. Ovim su u zabludu doveli djelatnike nadležnog centra za socijalnu skrb i izbjegli postupak preispitivanja okolnosti korištenja prava na spomenutu naknadu, čime su u razdoblju od rujna 2014. do početka 2017. godine ostvarili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 101.400 kuna.   
Počinjenjem prijevara osumnjičeni hrvatski državljani su ostvarili protupravnu imovinsku korist te nadležno ministarstvo, odnosno Državni proračun oštetili sveukupno za oko 666.890 kuna.
Po završetku kriminalističkih istraživanja trinaestoro hrvatskih državljana prijavljeno je mjerodavnom državnom odvjetništvu za 48 kaznenih djela prijevare.


Stranica