Prijavljeni za devet kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

  • Slika vijesti/2020/Vrbovsko-oru%C5%BEje.JPG
  • Slika

Pretragama je pronađena  i oduzeta još jedna vojna poluautomatska puška s tri spremnika, više komada vojnog tromblonskog streljiva, veća količina raznih cijevi, spremnika i drugih dijelova vojnog oružja.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko i Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske te u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave karlovačke, Policijske postaje Ogulin proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana, starosti  23, 60, 64 i 20 godina zbog sumnje na počinjenje devet kaznenih djela nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari te kaznenih djela teške krađe i prikrivanje.
Prilikom pojačanog postupanja policije u cilju suzbijanja svih vrsta kažnjivih radnji, 19. listopada ove godine policijski službenici Policijske postaje Vrbovsko zaustavili su osobno vozilo, riječkih registracijskih oznaka te kod 23-godišnjeg putnika u spomenutom vozilu pronašli  pištolj marke Crvena zastava, prepravljeni plinski pištolj s pripadajućim spremnikom i pedesetak komada streljiva.  Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela priveden je na kriminalističko istraživanje, kojim je utvrđeno da je tijekom 2018. godine te u lipnju ove godine neovlašteno, u zamjenu za druge predmete (sat, ukrasne tanjure, pisaću mašinu) od 60-godišnjeg hrvatskog državljanina s područja Karlovačke županije,  nabavio vojnu poluautomatsku pušku i pištolj. Također, je utvrđeno kako je 23-godišnjak navedenu  poluautomatsku pušku dao u posjed 20-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji ju je potom prodao 64-godišnjaku. Navedena poluautomatska puška je oduzeta, a u sklopu kriminalističkog istraživanja na širem području Vrbovskog i Ogulina obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenih hrvatskih državljana, starosti 23 i 60 godina. Pretragama je pronađena  i oduzeta još jedna vojna poluautomatska puška s tri spremnika, više komada vojnog tromblonskog streljiva, veća količina raznih cijevi, spremnika i drugih dijelova vojnog oružja.
Nadalje,  20-godišnjak se sumnjiči i za počinjene kaznenog djela teške krađe budući da je utvrđeno kako je 12. listopada iz kapelice na području Severina na Kupi otuđio brončano zvono te ga potom prodao 60-godišnjaku. Zbog sumnje da je kupio spomenuto zvono iako je znao da je pribavljeno kaznenim djelom 60-godišnjak je prijavljen i za kazneno djelo prikrivanja.
Uz to, po završetku kriminalističkog istraživanja 60-godišnjak je kazneno prijavljen za četiri, 23- godišnjak za tri, a preostala dvojica osumnjičenih za po jedno kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Pritvorskom nadzorniku predana su dva osumnjičenika, hrvatski državljani u dobi od 60 i 23 godine.
I ovom priliko pozivamo građane na dragovoljnu predaju oružja i svih drugih potencijalno opasnih predmeta, koja je omogućena u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“. Za razliku od prethodno navedene četvorice osumnjičenika koji su kazneno prijavljeni za neovlašteno posjedovanje oružja, svi građani koji dragovoljno predaju spomenute predmete neće niti  prekršajno niti kazneno sankcionirani.
 

Stranica