Preventivna kampanja: Beware of pickpockets u novim vozilima javnog gradskog prijevoza

Slika Prevencija/2021/hqdefault.jpg

Na LCD ekranima u gradskim autobusima može se pogledati kratki video spot pod sloganom „Pazite se džepara“,

FOTO: ilustracija

U cilju prevencije kaznenih djela džepnih krađa, Odjel prevencije Policijske uprave primorsko – goranske nastavlja provedbu preventivne kampanje „BEWARE OF PICKPOCKETS“; #PROTECTYOURPOCKET",  koja se u kontinuitetu provodi od 2018.  godine na inicijativu Europske mreže za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) na europskoj razini, a ima za cilj upozoriti građane na opasnost od džepnih krađa u različitim rizičnim situacijama.
Uz Ravnateljstvo policije kao predstavnikom Republike Hrvatske u Europskoj Mreži za prevenciju kriminaliteta te dobrom suradnjom Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i KD Autotrolej d.o.o., omogućeno je svim građanima  i turistima da u 23 vozila javnog gradskog prijevoza koji pokrivaju gradske i prigradske linije, od garažnog broja 702 do 712 te od 730 do 739, uključujući garažne brojeve 740 i 742 , pogledaju kratki video spot pod sloganom „Pazite se džepara“, a koji je implementiran na LCD ekranima u unutrašnjosti vozila.
S obzirom da KD „Autotrolej d.o.o. Rijeka godišnje preveze više od 45.000 putnika, krađe u vozilima javnog gradskog prijevoza nisu rijetkost, stoga je cilj ove kampanje da putem video spota preventivna poruka bude dostupna što većem broju građana.

Bitno je znati:  Džepari se ne razlikuju od drugih ljudi u vašoj blizini! Vrlo su uvježbani i često rade u skupini na način da jedan skreće pozornost, radeći gužvu ili slično, drugi krade novčanik i predaje ga trećoj osobi koja se udaljava u što kraćem roku.

Kako se zaštititi?
  • ne nosite sa sobom veće novčane iznose , već koristite kartice,
  • odvojite novac od osobnih isprava, ne zapisujte pin brojeve,
  • ne odlažite novčanik, torbu i mobitel na blagajnama, policama ilina stolicama pored sebe u kafićima,
  • torbicu držite ispred sebe, poklopcem uz tijelo, ne sa strane ili straga,
  • budite oprezni kada vam netko nudi pomoć u gužvi vas nešto pita ili se drsko gura — ne upuštajte se u diskusije već provjerite novčanik,
  • ako ste pokradeni pozovite policiju i pretražite bližu okolicu. ukoliko pronađete novčanik, spremite ga u vrećicu i predajte policiji — možda se otkriju korisni tragovi!


Stranica