​Prevencijom za veću sigurnost u prometu

Slika /2024/DE-SJ-PREDAVANJE-A%C5%A0-26.1..jpg

Predavanje za mlade vozače u Delnicama održano je suradnjom policije i autoškola, a u okviru akcije MUP-a 

FOTO: Radio Gorski kotar
 
U Delnicama je ovaj tjedan održano predavanje o sigurnosti prometa za mlade vozače. Predavanje je organizirano suradnjom policije i auto škole Practic iz Delnica za polaznike autoškole, odnosno buduće vozače.
 
Tema predavanja bili su mladi vozači, odnosno prava i obveze mladih vozača te njihova zakonska ograničenja. Tom prilikom policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Siniša Jurković iz Policijske postaje Delnice s ispostavom Čabar posebno je sudionike predavanja upozorio na negativne bodove.

Naime, obrazložio im je članak 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim je propisano kako će se mladom vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi devet negativnih bodova, rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Predavanjem je tako budućim vozačima poslana poruka kako je teško doći do vozačke dozvole, a vrlo je lako lako izgubiti.

Osim toga je Jurković ukazao i na najčešće uzroke i greške zbog kojih se događaju prometne nesreće te posebno istaknuo tzv. „četiri ubojice u prometu“. 
Kolokvijalni naziv je to za one prekršaje u prometu koji dovode do najtežih stradavanja: prekršaj nedopuštene brzine, alkoholiziranosti vozača, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje.

 
Inače, smanjivanje broja prometnih nesreća i podizanje razine svijesti o opasnostima u prometu primarni je cilj akcije u sklopu koje Ministarstvo unutarnjih poslova RH u suradnji s autoškolama provodi edukativna predavanja za buduće vozače, ali i sve one koji bez obzira na položene vozačke ispite nastoje dodatno utvrditi svoja prometna znanja.

Stranica