Prevencijom do sigurnijeg ljeta

Slika /Prevencija/2019/DT-CRIKVENICA-PREDAVANJE-30.5.2019..jpg

Policijski službenici su turističke djelatnike upoznali i s raznim tehničkim mogućnostima zaštite turističkih objekata poput kamera, protuprovalne stolarije, alarmnih sustava.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama nastavljaju s organizacijom i provedbom niza preventivnih aktivnosti s ciljem povećanja razine sigurnosti kako građana i njihove imovine, tako i turista koji posjećuju našu županiju.
 
Tako je u dogovoru s odgovornim osobama tvrtke „Jadran“ d.d. iz Crikvenice jučer  u njihovom hotelu „Esplanada“ održano edukativno predavanje za voditelje hotela i kampova koji posluju u sklopu tvrtke „Jadran“ d.d. Predavanje na temu „Sigurnost s određenih aspekata policijskih poslova“ održali su policijski službenici Dario Tonković iz Odjela prevencije i Vlado Horvat, pomoćnik načelnika Policijske postaje Crikvenica.
 
Kroz predavanje je naglašeno kako se najčešći oblici kaznenih djela u turističkim mjestima za vrijeme trajanja turističke sezone odnose na kaznena djela krađa, teških krađa, teških krađa provaljivanjem i drskih krađa, a posebice se navedena djela događaju na javnim mjestima kao što su kupališta, plaže i kampovi. Osim na navedenim mjestima, počinjenja tih djela su vrlo česta i u objektima koji pružaju usluge smještaja gostiju poput hotela, motela, apartmana, ali i na benzinskim postajama, trgovinama i slično. Slijedom toga, policijski službenici su djelatnike upoznali i s raznim tehničkim mogućnostima zaštite turističkih objekata (kamere, protuprovalna stolarija, alarmni sustavi…).
U predavanju je istaknuto kako u turističkoj sezoni autobusni i željeznički kolodvori, brodska pristaništa te sredstva javnog cestovnog, pomorskog, avionskog i željezničkog prijevoza zbog povećanog broja ljudi i gužvi koje na tim mjestima nastaju postaju pogodna mjesta počiniteljima za krađu putničke prtljage, ali i za džepne krađe, prilikom kojih turisti najčešće ostaju bez osobnih dokumenata, novaca, bankovnih kartica i drugih vrijednih predmeta.
 
Kroz analize dosadašnjih zbivanja u turizmu i projicirajući ona koja dolaze, može se reći kako niti jedna zemlja koja se želi baviti turizmom ne može imati koristi od te gospodarske grane, ako paralelno s turizmom ne razvija i segment sigurnosti kao sastavni dio standardne turističke ponude.
 S toga je i ovom prilikom zaključeno da održavanje i unapređenje slike o sigurnoj turističkoj destinaciji nije posao samo policije već i svih onih koji na bilo koji način dolaze u kontakt s turistima za vrijeme njihova boravka na našem području. Upravo zato velik značaj imaju ove vrste preventivnih aktivnosti koje mogu poduzeti svi subjekti koji pružaju usluge u turizmu kako bi što bolje zaštitili svoje goste i djelatnike od neželjenih posljedica.
 
 
 

Stranica