Predstavljen preventivni projekt „Lily“

  • Slika /Prevencija/2019/PU%20PG%20-%20Lily%20(3).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas, 23. listopada u 11 sati u Zapadnom trgovačkom centru u Rijeci u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, a u partnerstvu s „SOS Rijeka“ - centrom za nenasilje i Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije predstavljen je preventivni projekt „Lily“ Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i partnera. Riječ je o nacionalnom multimodularnom preventivnom projektu koji je usmjeren na senzibilizaciju javnosti o važnosti prevencije nasilja nad ženama, odnosno na promicanje svijesti o važnosti života bez nasilja, važnosti rodne jednakosti i ravnopravnosti. Projekt sadrži brojne komponente i provodi se sustavno – od edukacija stručnjaka, suradnje s organizacijama civilnog društva, do niza kampanja kojima je cilj na svim razinama podizati svijest o štetnim posljedicama nasilja, kako na pojedinca, tako i na širu društvenu zajednicu.
Naziv projekta simbolično asocira na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, usmrćenu 22. rujna 1999. godine u krvavom pohodu muškarca koji je tijekom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu na Općinskom sudu u Zagrebu i ubio sutkinju Ljiljanu - Lily, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Hrvatski Sabor proglasio je 2004. godine, 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve.
Na predstavljanju projekta u programu svakom je pojedinom točkom jasno, nedvojbeno i izričito poručeno kako je krajnje vrijeme da se prekine šutnja, da se potaknu žrtve i svjedoci da prijave nasilje. Tako su u točki „PROGOVORI“ potresne priče o nasilju pročitali zaposlenici i volonteri „SOS Rijeka“ - centra za nenasilje i Društvom Crvenog križa Primorsko-goranske županije, a potom je poslušana pjesma Marina Ivanovića-Stoke „Lily“.
Uslijedila je tematska pokazna vježba „REAGIRAJ“ policijskih službenika Interventne jedinice policije PU primorsko-goranske u kombinaciji s točkom „JAKA SAM“, u kojoj su interventni policajci tehnikama samoobrane u zajedničkoj vježbi podučili volonterke županijskog Crvenog križa.
Program je završio glazbenom točkom, u kojoj je svoj glas protiv nasilja dao riječki glazbenik Sandro Bastiančić, vokalni solist glazbenog sastava „En face“. Izveo je pjesme „Dan kao san“ i „S dlana boga pala si“, šaljući poruku da je ljubav uvijek jača od svega.
Uz predstavnike ove Policijske uprave, predstavljanju preventivnog projekta „Lily“ nazočilo je sedamdesetak riječkih srednjoškolaca iz Tehničke škole i Učeničkog doma „Podmurvice“ te predstavnici nadležnih državnih tijela, ustanova i institucija, sustava socijalne skrbi i zdravstva, Županijskog  tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, predstavnici znanstvene zajednice i obrazovanja, organizacija civilnog društva i medija.
Za nasilje nema opravdanja! Pozivamo sve žene koje trpe nasilje da se obrate policiji i potraže pomoć, a građane da o svakom obliku nasilja obavijeste policiju na broj 192!

Video zapis: Predstavljanje preventivnog projekta "Lily"


Stranica