Predavanje u Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe

Slika AKCIJE/SAM/djedom-mmala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Po pozivu ravnatelja Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe "Braća Mažuranići" u Novom Vinodolskom, Borisa Pilepić, jučer je održano predavanje u okviru preventivnog programa „Promocija sigurnosti i javnozdravstvene samosvijesti - SAM“, kojeg zajednički provode Policijska uprava primorsko-goranska i Nastavni Zavod za javno zdravstvo uz potporu Primorsko-goranske županije. Cilj programa je preventivno djelovanje na razvoj svijesti o štetnosti svih vrsta nasilja, poticanje učenika na pozitivne modele ponašanja, kao i približavanje rada policije učenicima i roditeljima. Također, potiče se učenike na partnerski odnos u razvijanju svijesti roditelja i nastavnika o nužnosti suradnje s policijom.

Dražen Pandža, policijski službenik iz Odsjeka za prevenciju Policijske uprave primorsko-goranske, održao je predavanje na temu Prevencija nasilja i ovisnosti, u kojemu je uz primjere iz prakse naveo neke od opasnosti koje kroz alkohol, drogu, vršnjačko nasilje i Internet vrebaju mlađu populaciju. Poruka koju je poslao mladima u najkraćim crtama bi bila da se pravovremenim reagiranjem i suradnjom mladih, roditelja, nastavnika, kao i cijelog društva vrlo efikasno mogu spriječiti najteže posljedice, što bi trebala biti dužnost svih onih koji žele dobro mladoj populaciji.

Prof. psihologije Danijela Krnić, iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ, održala je prezentaciju pod naslovom Alkohol i emocionalno zdravlje, u kojoj je mladima govorila o tome što je stres, kako se mogu riješiti svakodnevnog stresa, koji je uzrokovan obvezama u školi, svađama s prijateljima ili roditeljima i sl. Ponudila im je da se stresa ne riješe bijegom u ovisnost i nasilje, već kroz slobodne aktivnosti, hobije ili kroz sportske aktivnosti.

Predavanju je prisustvovao 31 učenik i učenica u dobi od 9 do 19 godina, kao i odgajateljice i ravnatelj doma. Kako su predavanja iz ovog programa prepoznata kao vrlo dobra korisna i od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, za očekivati je da će se spomenuta suradnja nastaviti i dalje.



Stranica