Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan radni sastanak

  • Slika 2023/MDOI%201.jpg
  • Slika
  • Slika

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine 

FOTO: PU primorsko - goranska

U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke danas je povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan radni sastanak predstavnika Policijske uprave primorsko - goranske i udruga za osobe s invaliditetom. 

Inicijativom Policijske uprave primorsko-goranske organiziran je radni sastanak tijekom kojeg su u raspravi na temu problema osoba s invaliditetom sudjelovali predstavnici Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, Županijske udruge HVIDRA, Udruge slijepih PGŽ-a, Udruge osoba s mišićnom distrofijom, Udruga invalida rada, Društvo multiple skleroze PGŽ, Udruga osoba s dječjom i cerebralnom paralizom, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Udruga za sindrom Down Rijeka 21.

Radni sastanak vodili su predstavnici Policijske uprave primorsko - goranske, Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost, Dejan Hriljac, voditelj službe prometne policije te Dino Dolušić, policijski službenik Službe prometne policije.

Voditelj Hriljac spomenuo je da je od 15. studenoga stupio na snagu Zakon o povlasticama u prometu kojim se, između ostaloga, definiraju povlastice koje imaju osobe s invaliditetom. Ove povlastice su određene Nacionalnom i Europskom iskaznicom, ali i Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom. Novčanom kaznom u iznosu od 300 do 1.000 eura kaznit će se za prekršaj osoba koja svoju Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom ustupi drugoj osobi na korištenje te se može oduzimanjem Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom privremeno onemogućiti korištenje iste u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine. S istim iznosom će se kazniti i osoba koja neovlašteno koristi Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Tijekom rasprave predstavnici udruga iznijeli su niz problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u prometu. Osim nedovoljnog broja parkirnih mjesta za invalide u središtu grada, izdvojeni su i problemi pristupa pojedinim institucijama, dok su predstavnici Policijske uprave iznijeli i problem  slučajeva zlouporabe korištenja znaka pristupačnosti.

Inače, znak pristupačnosti je dokument koji omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Taj dokument vrijedi u slučaju kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, ili ako se osoba s invaliditetom nalazi u vozilu. Za riječko područje izdaje ga nadležna služba Grada Rijeke na ime osobe s invaliditetom ili na registrirano vozilo Udruga osoba s invaliditetom.

Za vrijeme sastanka, svi sudionici istaknuli su dobru međusobnu suradnju između policije udruga osoba s invaliditetom.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.
 

Stranica