„Poštujte naše znakove“ u OŠ „Turnić“

Slika AKCIJE/pos nas znak/pnz-mala.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska 

Danas je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Postaje prometne policije Rijeka, Boris Barić održao predavanja učenicima 1a i 1b razreda Osnovne škole „Turnić“ u Rijeci. Predavanje je održano u sklopu  akcije „Poštujte naše znakove“ koja se provodi početkom školske godine u svim prvim razredima osnovnih škola. Prvašići su tako upoznati s osnovnim prometnim pravilima i ponašanjem u prometu. Pokazalo se kako su vrlo dobro usvojili ono što su ih o ponašanju u prometu naučili njihovi roditelji i tete u vrtiću. Tijekom 20-tak minuta predavanja bili su vrlo aktivni, odgovarali su na postavljena pitanja, ali su i oni  imali pitanja na koja je predavač strpljivo odgovarao. U ovako živoj komunikaciji naučili su o tome kako se pješaci trebaju kretati u prometu, o tome što je i kako koristiti pješački prijelaz, semafor, kako se pravilno voziti u automobilu, kako biti sigurniji na prometnicama noću te o drugim situacijama u kojima djeca mogu sudjelovati  u prometu. Na kraju predavanja svim učenicima su podijeljeni prigodni darovi s nazivom akcije  „Poštujte naše znakove“ (raspored sati, informatika, olovke, bojanku),  a školi  je darovan plakat i CD s TV i radio spotom.

Na kraju predavanja učenicike 1. razreda u dvorištu škole dočekao je gost iznenađenja - policijski službenik-motociklist, Darko Bokulić. Odmah su ga okružili te imali brojna pitanja o tome što radi, kako je voziti motor, koliko brzo ide, smije li policajac brzo voziti na cesti i kada... , a hrabriji i znatiželjniji među prvašićima  iskušali su kako je to biti na motoru.   

Isto tako, svakodnevno prije početka te na završetku nastave policijski službenici prometne policije  u sklopu akcije  „Poštujte naše znakove“ pojačano nadziru promet na prilaznim cestama, ulicama i raskrižjima u blizini škola, a po potrebi i upravljaju prometom. Od početka školske godine na području u nadležnosti Postaje prometne policije Rijeka u 12 slučajeva vozači nisu propustili pješake na pješačkom prijelazu, u jednom slučaju dijete mlađe od 12 godina je bilo na prednjem sjedalu, a u ukupno 30 slučajeva evidentirana je uporaba mobitela za vrijeme vožnje, zatim nepropisno parkiranje i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Akciju u prometu „Poštujte naše znakove“ djelatnici prometne policije provodit će tijekom rujna u  Gradu Rijeci, općinama i gradovima riječkog prstena (ukupno  33 osnovne  i 11 područnih škola). Ovim predavanjima bit će obuhvaćeno više od 1 500 učenika prvih razreda, a slična predavanja planirana su i za njihove roditelje na roditeljskim sastancima.


Početkom listopada planiran je nastavak ovih aktivnosti u suradnji s Domom mladih u Rijeci. U već tradicionalnoj akciji Prvi koraci u prometu  učenici će unapređivati stečena znanja iz prometa te ih na prometnom poligonu i praktično uvježbati.



Stranica