Policijski službenici iz Bavarske, Slovačke i Slovenije u PU primorsko-goranskoj

  • Slika vijesti/2020/Strani-mala.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ovakav model suradnje sa stranim policajcima izuzetno je dobro prihvaćen kako od same policije tako i od turista

FOTO: PU primorsko-goranska

Kako bi turistička sezona i ove godine za sve strane, ali i domaće goste protekla što sigurnije i ugodnije uz hrvatske policijske službenike, brinu i strani policijski službenici.
Troje od ukupno četvero stranih policijskih službenika koji ovog ljeta rade i borave na području Policijske uprave-primorsko goranske, danas su predstavljeni na konferenciji za medije koja je održana na otvorenom, pored zgrade Policijske uprave. Na konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik načelnika Policijske uprave primorsko-goranske,  Hari Brnad i Vlado Haramija, voditelj Službe za javni red. Uvodno zamjenik Brnad pozdravio je i zaželio dobrodošlicu kolegama iz Bavarske, Slovačke i Slovenije te naveo kako se ovakav vid suradnje između policija provodi od 2006. godine u sklopu projekta „Sigurna turistička sezona“. Voditelj Haramija kazao je kako strani policijski službenici rade u ophodnjama zajedno s kolegama iz policijskih postaja u koje su raspoređeni, pomažu u što boljoj komunikaciji s turistima iz svojih zemalja, a po potrebi sudjeluju i u kriminalističkim istraživanjima.
Tijekom kolovoza u ovoj Policijskoj upravi borave Marijana Kobas, policijska službenica iz Bavarske, na radu u Policijskoj postaji mali Lošinj/PI Cres, Roman Hajek policijski službenik iz Slovačke na radu u Policijskoj postaji Crikvenica te Ladislav Marentič, policijski službenik iz Slovenije, koji je u Policijskoj postaju Krk od 16. srpnja do 17.  kolovoza.
U prethodnoj smjeni, u Policijskoj postaji Crikvenica tijekom srpnja boravila je i radila policijska službenica iz Slovačke, Miroslava Adamovič.
Govoreći o dosadašnjim iskustvima u nekoliko dana od kada je u Hrvatskoj i na lošinjskom području, Marijana Kobas kazala je kako prvi put sudjeluje u ovakvom projektu, dosadašnja iskustva su joj izrazito pozitivna, a turisti iz Njemačke pozitivni su i zadovoljni kada prepoznaju odoru policijskog službenika iz svoje zemlje.
Za razliku od Marijane, Roman Hajek u ovom projektu sudjeluje već četvrti put, dobro se služi hrvatskim jezikom, također kaže da su turisti iz Slovačke vrlo dobro prihvatili ovaj vid suradnje. Najčešće mu se obraćaju oko izgubljenih dokumenata, ali traže i informacije vezano za epidemiološku situaciju.
U odnosu na svoje kolege iz Bavarske i Slovačke u Hrvatskoj, na Krku trenutno je najduže slovenski policijski službenik Ladislav Marentič. I njegova iskustva i suradnja s kolegama iz policijske postaje, kao i s turistima iz svoje zemlje su dobra. Najvećim dijelom se odnose na razne događaje u prometu, a kaže kako svojim kolegama, u skladu sa svojim ovlastima može pomoći i prilikom određenih provjera što ubrzava postupanje.
Iako je ove godine broj stranih policijskih službenika na području Policijske uprave primorsko-goranske dvostruko manji nego protekle sezone, provedba projekta „Sigurna turistička sezona“  ipak je nastavljena. Podsjećamo, prvi strani policijski službenici u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj bili su iz Austrije, 2007. godine. Od tada uz austrijske policijske službenike bili su to policajci iz Republike Slovačke, Interpola, Bavarske, Republike Slovenije, Republike Srbije, Republike Poljske i Rumunjske.
Ovakav model suradnje sa stranim policajcima izuzetno je dobro prihvaćen kako od same policije tako i od turista. Zajedničke ophodnje hrvatskih i stranih policajaca pokazale su se kao dobar način za ostvarivanje neposrednog kontakta sa stranim gostima, što je ujedno i promocija Hrvatske kao sigurne zemlje i turističke destinacije.
 

Stranica