​Policija u zaštiti i prevenciji rizičnih ponašanja mladih

Slika /A%20Nove%20Fotke/policija09.JPG

Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te dojave eventualna saznanja o nedozvoljenim radnjama koje štete ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita, narušavanje javnog reda i mira i sl.) pozivom na 192 ili putem aplikacije „E-policija“  

FOTO: Ilustracija
 
U protekla dva mjeseca policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske su provodili pojačane preventivno – represivne aktivnosti u cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika koji dovode do neželjenih ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.
 
Tijekom navedenog razdoblja, a osobito u dane vikende, na području Primorsko-goranske županije u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenje, zatečeno je 14 osoba mlađih od 16 godina, od kojih devet dječaka i  pet djevojčica. Sukladno odredbama Obiteljskog zakona policija je o tome izvijestila njihove roditelje i nadležne Centre za socijalnu skrb.
 
Osim toga, u počinjenju prekršaja iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga na području Bakra, Crikvenice, Lovrana, Rijeke i Viškova kod ukupno 25 mlađih osoba (maloljetnika i mlađih punoljetnika) su pronašli drogu, marihuanu, speed i hašiš. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, navedeni prekršitelji su privedeni i prekršajno sankcionirani po završetku kriminalističkih istraživanja. 

U konzumaciji alkoholnih pića na javnim mjestima, najvećim djelom na području Rijeke, zatečeno je 40 mladih osoba. Od tog broja je jedan maloljetnik, sedam mlađih punoljetnica te 32 mlađa punoljetnika koja su alkotestirana te su im izdane mjere pisanog upozorenja zbog počinjenog prekršaja iz čl. 20. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Temeljem navedenog Zakona još je šest maloljetnih osoba i mlađih punoljetnika kažnjeno poradi počinjenja prekršaja narušavanja javnog reda i mira, vrijeđanje moralnih osjećaja građana i slično.
 
Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija je tijekom dva mjeseca u prekršaju zatekla sedam mladih vozača, starosti do 24 godine života, koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola. Pored toga, od 493 kontrolirana mlada vozača, kod njih 43 su utvrđeni počinjeni prekršaji, i to među ostalima 30 ih je upravljalo vozilima prije stjecanja prava na upravljanje, zatim ih je 25 upravljalo neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilima, njih pet je upravljalo u vrijeme zabrane upravljanja vozilom, a jedan vozač je zatečen u vožnji pod utjecajem droge dok je jedan motociklist upravljao vozilom bez zaštitne kacige.
 
Policija će i u sljedećim mjesecima provoditi ovakve ciljane preventivno-represivne aktivnosti u cilju zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu.
Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete mladeži ili ih čine maloljetne osobe (npr. ispisivanje grafita, narušavanje javnog reda i mira i sl.) prijave policiji pozivom na 192, elektroničkom poštom na e-mail adresu primorsko-goranska@policija.hr ili putem aplikacije „E-policija“.
 
 

Stranica