Policija na XI. konferenciji o sigurnosti gradova u Rijeci

  • Slika /vijesti/2019/G.Ga%C5%A1pert%20(2).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prvi predavač bio je Goran Gašpert, načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske, koji je u radu Konferencije sudjelovao s temom Sigurnost u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020.  

FOTO: PU primorsko-goranska

Danas je u Rijeci, u organizaciji časopisa „Zaštita“ započela XI. konferencija  o sigurnosti gradova - SIGG 2019. Konferencija se održava danas 26. i sutra 27. ožujka, a namijenjena je predstavnicima gradova i županija, voditeljima poslova sigurnosti u jedinicama lokalne samouprave, predstavnicima gospodarskih subjekata od interesa za sigurnost i obranu države, direktorima i predstavnicima tvrtki za tjelesnu i tehničku zaštitu, predsjednicima i članovima vijeća za prevenciju te svim stručnjacima za sigurnost.
Sudionike konferencije uvodno su pozdravili, predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara – strukovne zaštitarske komore Lidija Stolica,  gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, Dragutin Repinc, posebni savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH i pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Damir Trut.
Pomoćnik Trut prisutne je pozdravio u ime ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića te kao i prethodni govornici istaknuo važnost sigurnosti. Kao primjer dobre prakse, suradnje i dobro organiziranih sustava naveo je grad Rijeku te otvorio konferenciju.
 
Prvi predavač bio je Goran Gašpert, načelnik Sektora policije Policijske uprave primorsko-goranske, koji je u radu Konferencije sudjelovao s temom Sigurnost u Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture 2020.  
Naveo je kako projektiranje sigurnosti zahtijeva multidisciplinarni pristup i uključenost svih koji mogu doprinijeti cjelovitoj sigurnosti. Rekao je da ne postoji mogućnost preslikavanja te da događanje kao što je EPK iziskuje individualni pristup. Koncept EPK se razvija te je naveo dosadašnje podatke o planiranim kulturnim događanjima i drugim segmentima, kao i pretpostavljeni broj posjetitelja. Dodatnu posebnost ovome daje i to što će se događanja u sklopu EPK odvijati na više mjesta u Rijeci te u drugim mjestima na području Primorsko-goranske županije tijekom svih 12 mjeseci. U tu svrhu formirano je koordinativno tijelo koje čine TD Rijeka 2020 d.o.o. , osnovano sa svrhom provođenja projekta EPK za 2020. godinu, zatim Grad Rijeka, Policijska uprava primorsko-goranska, a uključivat će se i drugi dionici. Ovo tijelo će utvrđivati ljudske potencijale, tehničke resurse i metodologiju rada.
U ovoj Policijskoj upravi formiran je tim za strateško, operativno i taktičko planiranje, a svaki događaj će biti pomno analiziran s naglaskom na proaktivnom djelovanju, ne samo policije već i svih ostalih dionika bitnih za sigurnost. Između ostalih dionika, naglasio je važnost uloge građana i njihove senzibilizacije i upućivanja na što  trebaju i kako obratiti pažnju. Sinergijom svih doprinosi se općoj sigurnosti, a građanima se daje mogućnost da aktivno sudjeluju u svojoj sigurnosti. Naveo je kako su u  narednom razdoblju planirane edukacije, vježbe i druge aktivnosti u cilju sigurnosti svih događanja tijekom EPK 2020.
Na kraju predavanja načelnik Gašpert je istaknuo da apsolutna sigurnost ne postoji, ali sinergijom   svih dionika sigurnost se može podići na najviši stupanj. Rijeka je „luka različitosti“,  ali i  „luka sigurnosti“, a nakon EPK 2020. neka nam svima ostane „sigurnosna kultura“ , zaključio je načelnik Gašpert.
 

Stranica