Policija i Crveni križ zajedno obilježili Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

  • Slika /Prevencija/2022/Novi-CK%20-mala.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na ovaj način Policijska uprava primorsko-goranska pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge (26. lipnja)

FOTO: PU primorsko-goranska

U Domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom, u suradnji policijskih službenika za poslove prevencije Policijske uprave primorsko-goranske i Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije, povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge organizirano je i održano predavanje o zlouporabi droga.    

Predavanje je održano za dvadesetak djece, učenika sedmih i osmih razreda iz raznih dijelova Hrvatske, koji su prošli obuku „Junior spasioc“ i koji trenutno borave u spomenutom Domu u Novom Vinodolskom.
 
Tijekom predavanja koje je održala Nives Kajfeš Grčko, policijska službenica za prevenciju,  djeca su mogla saznati sve o kažnjivim radnjama koje nastaju uslijed zlouporabe droga te negativnih utjecaja droga na njihovo ponašanje i zdravlje. U predavanje su se svi sudionici aktivno uključili postavljajući pitanja i iznoseći neke primjere za koje su imali saznanja. Također, policijska službenica naglasila je činjenicu da su sve osobe s navršenih 14 godina prekršajno i kazneno odgovorne, što je bitno radi odvraćanja učenika od neželjenih ponašanja. Naime, ukoliko utjecaj  droge potakne mlade na počinjenje kažnjivih radnji, prijava koja bi uslijedila znatno bi utjecala na njihovu daljnju karijeru i budućnost.
 
Na ovaj način Policijska uprava primorsko-goranska pridružila se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge (26. lipnja), koji je 1987. godine proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda. U političkoj deklaraciji Generalne skupštine UN-a navedeno je:  „Droge uništavaju živote i zajednicu, utječu na održiv ljudski razvoj i stvaraju kriminal. Droge utječu na sve segmente društva u svim zemljama, posebno zlouporaba droga utječe na slobodu i razvoj mladih ljudi, najdragocjenije svjetske vrijednosti.“ 
 
Mladi su najugroženiji zbog njihove znatiželje za eksperimentiranjem, a u svim zemljama svijeta droge su vodeći uzrok bolesti i smrtnosti mladih ljudi. Uz to, donose brojne posljedice poput nezgoda, poremećaja mentalnog zdravlja, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti te drugih zdravstvenih i socijalnih problema (nezaposlenost, beskućništvo, kriminal, nasilje i smrt).
 
Inače, ovaj Dan obilježava se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacijama i ostalim relevantnim institucijama kako bi se što veći broj građana upozorio na problem raširenosti zlouporabe i nezakonitog prometa droga.
Takvom suradnjom ističe se činjenica da droga nije problem pojedinca, već je u prevenciji ovisnosti mladih nužan angažman i suradnja svih partnera u zajednici: od obitelji, škola, zdravstvenih i socijalnih ustanova, nevladinih organizacija, represivnog aparata do zakonodavne i izvršne vlasti.   

Stranica