Pješaci – Uvijek budite na oprezu!

Slika PROMET/pjesaci-mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Na prometnicama na području Policijske uprave primorsko-goranske u prvih deset mjeseci ove godine zabilježeno je 129 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. U ovim nesrećama smrtno su stradala 4 pješaka, dok je njih 120 ozlijeđeno od čega 37 teško, a 94 lakše. U odnosu na isto razdoblje 2011. godine zabilježen je pad od 20,37 % u broju prometnih nesreća s pješacima, ali je nažalost porast broja smrtno stradalih pješaka porastao za 33,33 %, a teško ozlijeđenih za 2,77 %.

Obzirom na izraženije stradavanje pješaka i ozljede zadobivene u prometnim nesrećama policijski službenici prometne policije redovito, tijekom svakodnevne službe te povremenim ciljanim akcijama postupaju s ciljem podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

U skladu s tim ciljem policija je u studenom ove godine provela dvije preventivno-represivne akcije „Zaštite pješaka u prometu“, dana 20. i 28. studenog.Tijekom ovih akcija prometna policija je nadzirala i sankcionirala prekršaje pješaka, ali i vozača koji kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost.

Za vrijeme trajanja jučerašnje akcije, od 11,00 do 16,00 sati u prekršaju je zatečeno 35  pješaka i 43 vozača. Najviše, 31 pješak je zatečen tijekom prelaska kolnika za vrijeme dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svijetlo za pješake, dok su 4 pješaka prešla kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Što se tiče vozača, njih 29 nije poštovalo prednost prolaska pješaka, jedan vozač prošao je pored drugog vozila koje je propuštalo pješake, a jedan ugrozio pješake prilikom skretanja u bočnu ulicu.

U akciji održanoj 20. studenog u vremenu od 15,00 do 19,00 sati u prekršaju je zatečeno 30 pješaka i 25 vozača. I u ovoj akciji najviše, 25 pješaka prešlo je kolnik za vrijeme dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svijetlo za pješake, dok su 4 pješaka prešla kolnik izvan obilježenog pješačkog prijelaza.  U ovoj akciji 19 vozača nije poštovalo prednost prolaska pješaka, 3 vozača su prošla kroz crveno svjetlo ispred pješačkog prijelaza, a 3  vozača su ugrozila pješake prilikom skretanja u bočnu ulicu.

Dio pješaka i vozača zatečenih tijekom ovih akcija počinio je i druge prekršaje iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a svi počinitelji prekršaja prekršajno su sankcionirani ili upozoreni.

Valja spomenuti kako su jučer na području Rijeke u prometnim nesrećama lakše ozlijeđene tri pješakinje koje su prelazile kolnik na obilježenom pješačkom prijelazu. Isto tako jutros oko 6,45 sati u Ulici Franje Čandeka, na obilježenom pješačkom prijelazu oboren je 76-godišnji pješak koji je zbog zadobivenih ozljeda prevezen u KBC Sušak.

Posebno naglašavamo kako policijski službenici prometne policije učestalo upozoravaju na pješake kao jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu, posebice kada se radi o djeci, pješacima starije životne dobi i osobama s invaliditetom. Upravo stoga su djelatnici Službe za sigurnost cestovnog prometa u sklopu svojih preventivnih aktivnosti pripremili letak „Uvijek budite na oprezu!“. Ovaj letak nije namijenjen samo  pješacima, već uz savjete za pješake sadrži i savjete za vozače i roditelje. Letak je sudionicima u prometu dijeljen tijekom jučerašnje akcije, a bit će distribuiran i tijekom narednih preventivno-represivnih akcija, kao i u drugim preventivnim aktivnostima i edukacijama koje provode djelatnici prometne policije i Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske.



Stranica