Oštetio Državni proračun za više od 1,2 milijuna poreza

Slika /1001.jpg

Podnijeta je kaznena prijava zbog počinjenja četiri kaznena djela utaja poreza ili carine

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s djelatnicima Porezne uprave Rijeci proveli su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim slovenskim državljaninom, odgovornom osobom tvrtke sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je spomenuti 45-godišnjak  izbjegavanjem plaćanja poreznih obveza (poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit i poreza na dohodak),  oštetio Državni proračun RH za više od 1,2 milijuna kuna.
Naime, sumnja se da je 2013. godine u poreznoj prijavi netočno i nepotpuno iskazao podatke o prodaji nekretnine na području otoka Krka,  podatke o ostvarenim prihodima i rashodima od prodaje zemljišta i druge robe te zaprimio fiktivni račun za uslugu od vlasnički i upravljački povezanog društva iz druge države, a za koju nije mogao dokazati da je stvarno obavljena. Isto tako, u poreznoj prijavi za 2015. godinu iskazao je rashode poslovanja u većem iznosu te nije otpisao obveze prema stranom vjerovniku koji je prestao postojati. Osim toga,  od 2012. do 2015. godinu s računa tvrtke sebi je isplaćivao drugi dohodak, a na koji nije obračunao i uplatio potrebna porezna davanja.
Po završetku kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog 45-godišnjeg slovenskog državljanina, nadležnom državnom odvjetništvu je podnijeta kaznena prijava zbog počinjenja četiri kaznena djela utaja poreza ili carine.
 

Stranica