Okrugli stol za Međunarodni dan osoba s invaliditetom

  • Slika /PROMET/PROMET-MDOSI-GLAVNA-2.12..jpg
  • Slika
  • Slika

Svi sudionici istaknuli su potrebu za kvalitetnijom međuinstitucionalnom suradnjom u cilju bržeg rješavanja problema u prometu osoba s invaliditetom

FOTO:PU primorsko-goranska i Novi list

U informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke danas je uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan Okrugli stol i konferencija za medije.  
 
Inicijativom Policijske uprave primorsko-goranske po prvi je put organizirana ova vrsta aktivnosti gdje su u raspravi na temu problema osoba s invaliditetom, s naglaskom na parkirališna mjesta u gradu Rijeci, sudjelovali predstavnici Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, Irena Ujčić Rob, Županijske udruge HVIDRA, Zlatko Uremović, Udruge slijepih PGŽ-a, Emil Mandarić, Direkcije za prometno redarstvo Grada Rijeke, Raul Francetić i iz PU primorsko-goranske voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Boris Skeledžić te načelnik Sektora policije Goran Gašpert.
 
Tijekom rasprave predstavnici udruga iznijeli su niz problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u prometu. Osim nedovoljnog broja parkirnih mjesta za invalide u središtu grada, izdvojeni su i problemi pristupa pojedinim institucijama te posebice slučajevi zlouporaba korištenja znaka pristupačnosti.

Inače, znak pristupačnosti je dokument koji omogućava parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališna mjesta koja su za tu svrhu posebno obilježena. Taj dokument važi u slučaju kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, ili ako se osoba s invaliditetom nalazi u vozilu. Za riječko područje izdaje ga nadležna služba Grada Rijeke na ime osobe s invaliditetom ili na registrirano vozilo Udruga osoba s invaliditetom.
 
Voditelj Boris Skeledžić na konferenciji za medije iznio je statističke podatke o počinjenim prekršajima u proteklih godinu dana koji se odnose na parkiranja na mjestima za invalidne osobe i na zlouporabe znaka pristupačnosti. U raspravi je podsjetio i na  problem neadekvatnog označavanja parkirnih mjesta za invalide kojima je invalidnim osobama onemogućen izlazak iz vozila. Kako u raspravi, tako i na konferenciji za medije, svi sudionici istaknuli su potrebu za kvalitetnijom međuinstitucionalnom suradnjom te ocijenili da bi time evidencije korisnika izdanih znakova pristupačnosti bile dostupnije, a u skladu s time i transparentnije, što bi u konačnici dovelo do pravilnijeg korištenja i učinkovitijeg sankcioniranja prekršitelja.
 
Sutra, 3. prosinca, na dan obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, na području cijele Primorsko-goranske županije bit će provedena preventivno-represivna akcija u prometu, nadzor parkiranja na mjestima za invalide, odnosno korištenje  znaka pristupačnosti. Ta akcija je već tradicionalna i  provodi se s ciljem smanjenja zlouporaba spomenutog znaka pristupačnosti te podizanja svijesti javnosti o važnosti problema invalidnih osoba u prometu.  
 
Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca proglasili su Ujedinjeni narodi 1993. godine otkada se diljem svijeta obilježava svake godine s drugom temom. Osnovni cilj obilježavanja je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom, ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću.

Stranica