Održana predavanja u 12. Tjednu cjeloživotnog učenja

Slika PU_PG/tjedan cjeloživotnog učenja logo.jpg

U sklopu 12. Tjedna cjeloživotnog učenja jučer  je  u Osnovnoj školi „Gelsi“,  u Rijeci održano posljednje u nizu predavanja na temu „Elektronički kriminalitet, koje je organizirao Odjel prevencije Policijske uprave primorsko- goranske. Osim u navedenoj, predavanja su održana i u riječkoj Osnovnoj školi „San Nicolo“  te u  Domu učenika Sušak u Rijeci. 

Predavanja je održao policijski službenik  iz Odjela prevencije, koji je u predavanjima upoznao s učenika upoznato s pojmom nasilja i načinima na koje se nasilje može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i sl.). Učenici su posebno upozoreni na  opasnosti od korištenja interneta, odnosno društvenih mreža te prosljeđivanja seksualno eksplicitnih fotografija i poruka vršnjacima, ali i sa zakonskom regulativom i načinom postupanja u slučaju susretanja s počinjenjem kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece.

Neprimjereni sadržaji na internetu mogu se prijaviti i putem aplikacije Red button, koja omogućava jednostavan i anoniman način prijave. Ova aplikacija namijenjena je svima, a posebno je prilagođena djeci i omogućava prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu koji se odnosi na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece. Web aplikacija Red Button, nalazi se na adresi https://redbutton.mup.hr/

Tjedan cjeloživotnog učenja“ je nacionalna obrazovna kampanja, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti učenja i obrazovanja. Riječ je o UNESCO-ovoj inicijativi koja je pokrenuta 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. U Hrvatskoj se održava u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, čime je nastavljena inicijativa pokrenuta 2002. godine, kada je Hrvatska zajednica pučkih i otvorenih učilišta provela prvi Tjedan cjeloživotnog učenje u Hrvatskoj.



Pisane vijesti