Održana predavanja o sigurnosti u turizmu

Slika /Prevencija/2019/INFO-SLJ-MALA-1.jpg

Stručna predavanja dio su preventivnih policijskih aktivnosti koja se s nadležnim suradnicima redovito provode kako bi svi djelatnici u turizmu adekvatno zaštitili svoje goste od neželjenih posljedica.

FOTO: PU primorsko-goranska
 
U Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke jučer je Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeka organizirao edukativna predavanja na temu „Zajedno do sigurnijeg ljeta“. Predavanja su u dva termina održana za tridesetak pravnih i fizičkih osoba s područja Rijeke koje se bave turizmom (djelatnici hotela, hostela i privatni iznajmljivači obiteljskog smještaja).
 
„Sigurnost s određenih aspekata policijskih poslova“ tema je predavanja koje je održao policijski službenik Dario Tonković iz Odjela prevencije u kojem je posebno istaknuo prevenciju imovinskog kriminaliteta. Uz spomenuto, prisutne je upoznao i s akcijom MUP-a Turs koja se od 2006. godine provodi na području priobalnih policijskih uprava u cilju podizanja sigurnosti kroz prevenciju kaznenih djela i prekršaja, te poduzimanja pojačanih mjera u prometu i na granici.
 
Ostala predavanja održali su predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Društva Crvenog križa Primorsko - goranske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja te tvrtke „Alarm automatika“.
 
Tako je zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Dario Gauš, sve prisutne izvijestio o  pripremama za požarnu sezonu, s naglaskom na važnost instalacije sustava vatrodojave i  evakuacije u hotelima i drugim turističkim objektima (hosteli, moteli, autokampovi i drugi).
 
Predstavnik Hrvatske gorske službe spašavanja Igor Petričić pojasnio je aktivnosti iz svog djelokruga rada čiji su osnovni ciljevi sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim terenima,  dok je Vesna Čavar, ravnateljica Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije kroz prezentaciju objasnila metode oživljavanja prilikom utapanja uz upotrebu defibrilatora, potraga (po danu/noći), pronalazak i izvlačenje unesrećenih iz vode i pružanje prve pomoći.
Iz tvrtke „Alarm automatika“  predstavnik Davor Majnarić  informirao je prisutne o projektiranju tehničke zaštite u hotelskoj industriji, kao i za objekte u vlasništvu privatnih iznajmljivača.
 
Kroz izlaganja i analize dosadašnjih zbivanja u turizmu i projicirajući ona koja dolaze, može se reći kako niti jedna zemlja koja se bavi turizmom ne može imati koristi od te gospodarske grane ako paralelno s turizmom ne razvija i sigurnost kao sastavni dio standardne turističke ponude. S toga je zaključeno da stvaranje slike o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji Europske unije nije samo posao policije već i svih ostalih subjekata koji na bilo koji način dolaze u kontakt s turistima za vrijeme njihova boravka na našem području.

Upravo zato veliku važnost imaju i ovakve preventivne policijske aktivnosti koje se s nadležnim suradnicima redovito provode već niz godina kako bi svi djelatnici u turizmu adekvatno zaštitili sebe i svoje goste od neželjenih posljedica.
 
 

Stranica