​Od 155 utvrđenih prekršaja za vikend, 40 je prekoračenja brzine, a 29 vožnje pod utjecajem alkohola

Slika /2021/PROMET-NOVO-PALICA-KONTROLA-16.9..jpg

Najveća koncentracija alkohola od 2,14 promila evidentirana je 45-godišnjem vozaču Mercedesa u Crikvenici

FOTO: Ilustracija
 
Proteklog vikenda policija je u provedbi pojačanog nadzora prometa na cestama na području Primorsko-goranske županije zabilježila ukupno 155  prometnih prekršaja. Najviše je evidentirano prekršaja prekoračenja brzine, njih 40, slijedi 29 prekršaja  vožnje pod utjecajem alkohola, zatim 13 nekorištenja sigurnosnog pojasa, sedam prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, kao i tri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom. Pored navedenih, zabilježena su i  dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, jedan prekršaj upravljanja u vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom B kategorije te 60 ostalih prekršaja.
 
U protekla tri dana najveća brzina od 185 km/h zabilježena je u petak, 29. listopada u 10.18 sati na autocesti A6, na vijaduktu Osojnik kod Vrbovskog. Policijski službenici su laserskim uređajem izmjerili navedenu brzinu osobnog vozila marke Suzuki, splitskih registracijskih oznaka, dok se kretalo u smjeru Zagreba na mjestu gdje je ograničenje brzine određeno na 110 km/h.
 
Dan kasnije, u subotu, 30. listopada oko 19.40 sati, u središtu Crikvenice u ulici Kralja Zvonimira je zatečen vozač osobnog vozila kojemu je izmjerena najveća koncentracija alkohola za vikend. To je 45-godišnji hrvatski državljanin kojega je policija zatekla dok  je s koncentracijom od 2,14 promila alkohola upravljao vozilom marke Mercedes, riječkih registracijskih oznaka. Odmah je izdvojen iz prometa te je zbog počinjenog prekršaja protiv njega podnijet optužni prijedlog. Predložena mu je novčana kazna od 10.000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
Što se tiče koncentracija alkohola, od 125 alkotestiranih vozača, njih 12 je zatečeno s koncentracijom u rasponu od 0,51 do 1,0 promila, osam vozača je bilo s 1,1 do 1,5 g/kg, sedam s 1,51 g/kg i više, a dva su vozača u kategorijo do 0,51 g/kg. Inače, za vrijeme ovog produženog vikenda dogodilo se i 37 prometnih nesreća, 28 s materijalnom štetom, a devet ih je bilo s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama su četiri osobe teže, dok ih je devet lakše ozlijeđeno. Pozivamo i nadalje vozače i ostale sudionike u prometu na dosljedno poštivanje prometnih propisa kako bi se spriječile mogućnosti izazivanja nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama.
 
 

Stranica