​Obljetnica pogibije zapovjednika Marina Jakominića

  • Slika /2024/FOTO-MJ-GLAVNA-29.8..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U znak sjećanja na Marina Jakominića i njegov izniman doprinos u Domovinskom ratu, jedna ulica na Kantridi u Rijeci nosi njegovo ime i policijski ophodni brod MUP-a P-105

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Na današnji dan, 29. kolovoza 1992. godine, poginuo je u Domovinskom ratu legendarni zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ Marino Jakominić.
 
U znak sjećanja i poštovanja žrtve hrvatskog branitelja na njegovom posljednjem počivalištu na gradskom groblju Kozala u Rijeci položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće, a uz obitelj počast su mu odali i predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske.
 
Osim načelnika Policijske uprave Hari Brnada, u odavanju počasti sudjelovali su i njegovi prijatelji i suborci, aktivni djelatnici policije, kao i predstavnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ te predstavnici Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Markom Filipovićem.
 
Marino Jakominić kao dragovoljac Domovinskog rata sudjelovao je u obrani Hrvatske od samog početka, a već u ljeto 1991. godine sa svojim kolegama policajcima iz Policijske uprave Rijeka otišao je u opkoljeno Topusko. Po povratku, na svoj rođendan 13. rujna, imenovan je zapovjednikom Posebne jedinice policije nakon čega  odlazi na gospićko ratište. U travnju 1992. godine prelazi na dubrovačko ratište gdje se tijekom oslobađanja južnih pravaca prema Župi i Konavlima istaknuo svojim zapovjednim stilom i brigom za svakog pojedinog branitelja.
Poslije južnog bojišta i kraćeg boravka u Rijeci s jedinicom ponovno odlazi na ličko ratište i tu je ,nažalost, prilikom vojne akcije u neprijateljskoj zasjedi poginuo na koti Visočica na Velebitu, položivši život za domovinu.

 
U znak sjećanja na Marina Jakominića i njegov izniman doprinos u Domovinskom ratu, jedna ulica na Kantridi u Rijeci nosi njegovo ime i policijski ophodni brod MUP-a P-105.

Stranica