Obilježena 30. obljetnica operacije ''Poskok 1'' i Dan sjećanja na pogibiju ratnog zapovjednika Marina Jakominića

  • Slika 2022/Rizvanu%C5%A1a%202.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U postavljenoj zasjedi srpskih pobunjeničkih snaga uz šumsku prometnicu od Rizvanuše do Visočice, 29. kolovoza 1992. godine poginuo je zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ Marino Jakominić

FOTO: PU primorsko - goranska

Danas je obilježena 30. obljetnica operacije "Poskok 1" i Dan sjećanja na pogibiju ratnog zapovjednika Marina Jakominića, svečanim programom koji je započeo u 11 sati kod spomenika ''Velebitskim junacima'' u Rizvanuši. Nakon uvodnog dijela, intoniranja hrvatske himne i minute šutnje, položeni su vijenci i svijeće.

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ organizator je ovog događaja, kojem su prisustvovali članovi obitelji Jakominić i poginulih  hrvatskih branitelja – specijalaca iz Domovinskog rata. Uz njih, počast su odali izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general – pukovnik Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Sabora, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici MUP-a RH:  Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Stjepan Sabljić, zamjenik načelnika Policijske uprave ličko-senjske i Mate Bilobrk, zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za intervencije.

Događaju su također prisustvovali izaslanik MORH-a, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanik načelnika GS OS RH, pukovnik Ante Carminatti, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga, izaslanstvo Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ( Ajkula, Osa, Roda, Tigar, Poskoci, Ris...), izaslanstvo Ličko-senjske županije, župan Ernest Petry, izaslanstvo Primorsko-goranske županije u sastavu Goran Petrc i Zlatko Mihelec te izaslanstvo Grada Gospića, gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenicom Katarinom Prša.

Prisutni su se prisjetili značaja operacije ''Poskok 1'' u Domovinskom ratu u kojoj je život položio zapovjednik Marino Jakominić.
Akcija je je započela 18. kolovoza 1992. godine kada na Velebit stižu prvi specijalci sa zadaćom boriti se protiv neprijateljskih diverzantsko-terorističkih grupa, ali i pronalaska, označavanja i uništavanja minskih polja i drugih minsko-eksplozivnih sredstava. Operacijom „Poskok-1“ trebala se očuvati komunikacija od Karlobaga u smjeru Rovanjske te u smjeru Gospića.

U ljeto 1992. godine, 25. kolovoza Specijalna jedinica policije „Ajkula“ Rijeka u združenom poduhvatu s ostalim specijalnim jedinicama MUP-a RH upućena je na zadaću zaposjedanja vrhova i visova južnog dijela planine Velebita, točnije od mjesta Rizvanuša do planinskog vrha Visočice.

U postavljenoj zasjedi srpskih pobunjeničkih snaga uz šumsku prometnicu od Rizvanuše do Visočice, 29. kolovoza 1992. godine poginuo je zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka „Ajkula“ Marino Jakominić.

Operacija "Poskok-1" pokazala se sudbonosnom za pokretanje operacija "Maslenica" i "Medački džep" tijekom 1993. godine, kao i "Oluje" u kojoj su se specijalci s Velebita spustili u Liku i konačno oslobodili cijelo okupirano područje tog hrvatskog kraja.

Nakon svečanog obilježavanja na spomeniku ''Velebitskim junacima'' u Rizvanuši, izaslanici su se uputili prema Visočici, do spomen ploče Marinu Jakominiću, gdje su položeni vijenci i svijeće.

Molitvu i blagoslov za poginule specijalce i sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu predvodio je policijski kapelan Kapelanije sv. Vida , vlč. Pavao Mokri.

Velebit je za sve specijalce od tada do danas ostavio neizbrisiv trag te i stoga ima poštovanje svih specijalaca kao „Sveta planina“, a u čast i slavu 26 poginulih suboraca specijalne policije MUP-a RH u  Rizvanuši postavljeno je spomen obilježje naziva „Velebitskim junacima“.  
 

Stranica