Obilježen Međunarodni dan djece žrtava nasilja

Slika /Prevencija/2019/Info-nasilje%20djeca%20(2).jpg

Suzbijanje nasilja nad djecom dužnost je svih odraslih članova društva, posebice onih koji imaju zakonsku obvezu skrbi o pravima i interesima djece

FOTO: PU primorsko-goranska

Jučer, 4. lipnja, u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske  obilježen je Međunarodni dan djece žrtava nasilja. Ovaj tematski dan obilježen je predavanjem i radionicom za učenike prvog razreda Osnovne škole „Dolac“ iz Rijeke.
Predavanje na temu „Sigurnost djece“ održao je Dario Tonković, policijski službenik Odjela prevencije. Tako je učenike upozorio da kada su sami kod kuće ne otvaraju vrata nepoznatim osobama, da se za vrijeme šetnje ili igre ne  odvajaju od svojih prijatelja ili osobe koja ih čuva, što učiniti ako im se za pomoć obrati nepoznata osoba ili im nudi slatkiše, poklone te na druge potencijalno rizične situacije. Učenicima je posebno naglašena važnost prevencije međuvršnjačkog nasilja, nediskriminacije i tolerantnosti među djecom u cilju poštovanja i vrednovanja različitosti.
Nakon učenicima sadržajno prilagođenog, zanimljivog i poučnog predavanja, edukativnu radionicu „Zaštita i spašavanje“ održao je djelatnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Petar Jagodnik. Učenike je upoznao s opasnostima koje mogu izazvati svojom nepažnjom te postupanjem u kriznim situacijama poput požara, poplave i potresa.
Učenici su pažljivo pratili prezentirane sadržaje, bitne za njihovo što sigurnije odrastanje te naučili kako su policijski službenici i djelatnici drugih službi, u ovom slučaju civilne zaštite, uvijek na raspolaganju da bi im to osigurali.


 
Zaštita djece
 
Napominjemo, suzbijanje nasilja nad djecom dužnost je svih odraslih članova društva, posebice onih koji imaju zakonsku obvezu skrbi o pravima i interesima djece.
Zakonskim odredbama u Republici Hrvatskoj propisana su određena kaznena djela u cilju pružanja odgovarajuće zaštite djeci od nedozvoljenih ponašanja kojima se zadire u njihov tjelesni integritet, zdravlje, nesmetani seksualni razvoj, sferu odgoja i harmoničnog razvoja ličnosti. Zaštita koja se pruža djeci od takvih ponašanja odraslih osoba naziva se kaznenopravna zaštita djece. Ukoliko policija raspolaže saznanjima da je počinjeno kazneno djelo na štetu djeteta, u postupanje se uključuju specijalizirani policijski službenici za mladež.
Ovom prilikom pozivamo djelatnike odgojno-obrazovnih institucija (odgajatelje u vrtićima, učitelje, nastavnike, profesore), kao i druge djelatnike  koji u okviru svojih poslova brinu o dobrobiti djece  (zdravstveni djelatnici, socijalni radnici i drugi), medije, kao i sve dobronamjerne i odgovorne građane koji imaju kontakte s djecom, da s punim povjerenjem policiji prijave sve sumnjive postupke i ponašanja pojedinaca prema djeci kako bi se pravovremeno spriječila svaka mogućnost ugrožavanja ove posebno ranjive kategorije društva.  
Prijava seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece moguća je i on-line putem aplikacije Red Button, koju je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo 2013.godine.  Aplikacija je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Stranica