Obilježen „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“

Slika ub-mala.jpg

Foto: Ilustracija

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Policijske uprave primorsko-goranske, zbog obilježavanja „Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“ bile su prisutne i posebne gošće: Marijana Žunić, voditeljica Odsjeka za maloljetničku delinkvenciju, Ingrid Mavrić, policijska službenica Odsjeka za prevenciju, Paula Bogović, voditeljica skloništa i savjetovališta udruge UZOR iz Rijeke, te Irene Gregorović-Filipčić, predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije.

Marijana Žunić je u kraćoj prezentaciji prisutnim novinarima i javnosti izložila podatke o počiniteljima prekršaja po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji s područja ove Policijske uprave, a koji se tiču zlostavljanja žena. Navela je kako je vidljiv pad zabilježenih prekršaja u usporedbi s proteklom godinom.

Irene Gregorović-Filipčić je izjavila kako je borba protiv nasilja nad ženama najpoznatija po nasilju u obitelji. Mišljenja je kako je prevencija od iznimnog značaja, a pohvalila je i policiju na dobrom radu na tom području. Iznijela je i procjene o određenom postotku događaja koji se ne prijavljuju policiji, pa je pozvala širu zajednicu na jači angažman i jedinstveni pristup rješavanju problema, uz naravno - pomoć medija.

Paula Bogović je vezano za obilježavanje dana Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, pozvala sve da se 1. prosinca pridruže akciji „Reci ne nasilju“ u kojemu im se pridružio i poznati boksač Stjepan Božić, koji je i sam žrtva nasilja u obitelji. Cilj akcije je prikupljanje sredstava za rad savjetovališta i skloništa, odnosno samim ženama i djeci smještenim u skloništu.

Ingrid Mavrić podsjetila je na kampanju „Živim život bez nasilja“ koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s Organizacijom UN-a. Kampanja obuhvaća rad s učenicima osnovnih i srednjih škola, preko niz aktivnosti i javnih priredbi, s ciljem da djeca prepoznaju nasilje te da nauče kako mu se oduprijeti.



Stranica