Obilježen Dan ružičastih majica provedbom kviza „Budi mi prijatelj“

  • Slika 2024/DRM%201.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na kraju su učenici pohvaljeni zbog postignutih rezultata i svi su nagrađeni USB stikom i kemijskom olovkom s amblemima policije

FOTO: PU primorsko - goranska

Dan ružičastih majica obilježen je danas u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke provedbom kviza „Budi mi prijatelj“.

U organizaciji Ureda  načelnika Policijske uprave primorsko-goranske u kvizu je sudjelovalo po 5 učenika šestih razreda iz 4 riječke osnovne škole: Centar, Dolac, Kozala i Nikola Tesla uz prisustvovanje predstavnice riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu. Učenici su došli u pratnji svojih psihologinja i pedagoginja, koje obavljaju poslove stručnih suradnica u školama iz kojih dolaze.

Cilj kviza bio je da učenici na zanimljiv i zabavan način osvijeste različite oblike vršnjačkog nasilja, prepoznaju ih u konkretnim životnim situacijama, educiraju se kako ih spriječiti te što učiniti i kome se obratiti ako do nasilja ipak dođe.

Po dolasku policijska službenica Ureda načelnika, Ingrid Mavrić pozdravila je učenike, poželjela im dobrodošlicu i objasnila im razlog njihovog današnjeg druženja, a potom se učenicima predstavila i savjetnica iz riječkog Ureda pravobraniteljice za djecu, Danijela Žagar i izrazila želju da se učenici, uz ponavljanje znanja, dobro i zabave.

Prije početka kviza koji je sadržavao 30 pitanja o različitim oblicima i primjerima vršnjačkog nasilja u realnom i virtualnom svijetu, učenici su dobili sljedeću uputu: „Svaka od 4 skupine učenika dobiva policijsku palicu STOP, koju koristi za javljanje na odgovor cijele skupine. Svako pitanje bit će prezentirano putem PPT prezentacije i pročitano naglas od voditeljice kviza. Nakon pročitanog pitanja članovi svake skupine se mogu međusobno dogovarati i konzultirati. Skupina koja prva digne palicu i stisne svjetlo na palici odgovara na pitanje. Po odgovoru na pitanje treba dati i obrazloženje odgovora. Ukoliko je odgovor netočan, odgovara skupina koja se javila druga po redu.“

Već na samom početku odgovaranja bila je vidljiva visoka motivacija učenika za postizanje što boljeg rezultata, a neka pitanja pratila je i njihova žustra diskusija unutar skupine. Nakon pokazanog visokog stupnja znanja i izuzetne aktivnosti najbolji je rezultat postigla Osnovna škola Centar, ali je pobjeda bila vrlo tijesna, a raspon osvojenih bodova kretao se od 7 do 9. Tijekom kviza razvila se i vrlo konstruktivna diskusija i između učenika različitih timova.

Na kraju su učenici pohvaljeni zbog postignutih rezultata i svi su nagrađeni USB stikom i kemijskom olovkom s amblemima policije. Također im je zahvaljeno na visokoj razini suradljivosti, tolerancije i discipline.

Prije odlaska učenici su dobili upute kome se obratiti za pomoć u slučaju vršnjačkog nasilja, s naglaskom da se uz svoje roditelje, stručne suradnike i nastavnike u školi, uvijek s povjerenjem mogu obratiti i policiji i Uredu pravobraniteljice za djecu te drugim nadležnim institucijama i organizacijama civilnog društva.
           
Podsjećamo da se Dan ružičastih majica obilježava u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi Nova Scotia u Kanadi, kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke te je zbog toga bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Od tada se u Kanadi i brojnim zemljama svijeta organiziraju razne aktivnosti, kako u školama tako i na radnim mjestima, a ružičaste majice se nose kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U Hrvatskoj je ovaj Dan prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.
 
 
 

Stranica