Obilježavanje ulaska u prostor bez granica

  • Slika 2022/Scgengen%2031.12..jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dio policijskih poslova koji se do sada obavljao na graničnim prijelazima, od sada će policijski službenici obavljati u dubini teritorija

FOTO: PU primorsko - goranska

Točno u ponoć s ulaskom u novu godinu, kao i u Schengen, na graničnim prijelazima na području Policijske uprave primorsko – goranske podignute su rampe i od tada je između Hrvatske i Slovenije je uspostavljen slobodan prolaz, bez granične kontrole.

Obilježavanju ulaska Republike Hrvatske u Schengen, na graničnom prijelazu Rupa, uz Nevena Abramovića,  načelnika  dotadašnje Postaje granične policije Rupa koji je u ponoć podigao rampu,  prisustvovali su Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave primorsko – goranske, Ivica Filipović, načelnik Postaje prometne policije Rijeka, Aleksandar Moran, komadir PMP Jelšane, umirovljeni i djelatni policijski službenici te spontano okupljeni stanovnici pograničnog područja.

Također, i na drugim graničnim prijelazima ove Policijske uprave, kao što su primjerice Brod na Kupi i  Blaževci, oko ponoći uz policijske službenike na granici okupili su se mještani s obje strane granice te predstavnici lokalne samouprave kako bi prisustvovali podizanju rampi na graničnim prijelazima te tako obilježili ovaj povijesni trenutak.

Jučer, 1. siječnja točno u podne,  u organizaciji Turističke zajednice Matulji na području ranijeg graničnog prijelaza Rupa održano je obilježavanje kojem su nazočili brojni gosti, između ostalih i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, načelnik Općine Matulji  Vedran Kinkela, načelnik mjesno nadležne Policijske postaje Opatija Tomislav Milković,  predstavnici pobratimljenih općina Brda i Ilirska Bistrica iz Slovenije te mještani koji su nazdravili novim uspjesima i suradnji bez granica 2023. godini.

Ovom događanju su prisustvovali i brojni biciklisti iz Matulja i Ilirske Bistrice koji su prošli tri vrste granica: Rupu, koja se dosad prelazila uz predočenje osobne iskaznice,  pogranične prijelaze Lisac, kroz koji dosad nisu mogli prelaziti te Brezu, koja datira još iz vremena Rapalske granice.

Ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostoru na području  Policijske uprave primorsko-goranske ukinuto je deset cestovnih graničnih prijelaza:  Vele Mune, Pasjak, Rupa, Lipa, Prezid, Prezid II, Čabar, Zamost, Brod na Kupi i Blaževci te željeznički GP Šapjane, dok pomorski GP Rijeka i Mali Lošinj te zračni GP Rijeka  i Mali Lošinj ostaju jer su ujedno granični prijelazi na vanjskoj granici shengenskog prostora.

Dio policijskih poslova koji se do sada obavljao na graničnim prijelazima, od sada će policijski službenici obavljati u dubini teritorija, provođenjem kompezacijskih mjera te u drugim ustrojstvenim jedinicama, a sve  u cilju suzbijanja prekograničnog kriminala i sprečavanja svih drugih nezakonitih radnji.

Stranica