​Nastavak preventivnog projekta „Zdrav za 5“

  • Slika /2021/08/PREV-STOP%20ALK-GLAVNA.jpg
  • Slika
  • Slika

Nacionalni projekt „Zdrav za 5!“ promiče različitim aktivnostima prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola i droga kod djece i mladeži, kao i razvijanje socio-emocionalnih vještina, a provodi se u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na području osnovnih škola u Republici Hrvatskoj

FOTO: PU primorsko-goranska
 
Jučer su u Osnovnoj školi „Čavle“ policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske organizirali prva ovogodišnja edukativna predavanja iz projekta „Zdrav za 5“ namijenjena učenicima osmih razreda. Nastavak je to preventivnih aktivnosti policije koja tijekom prošle školske godine nisu bila dozvoljena zbog širenja zaraze Covid-19,  a sada su prema uputama HZJZ-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja odobrena u školama, uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nacionalni projekt „Zdrav za 5!“ promiče različitim aktivnostima prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola i droge kod djece i mladeži, kao i razvijanje socio-emocionalnih vještina, a provodi se u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike te s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na području osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Ovim Projektom podiže se razina samosvijesti mladih o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja te općenito sigurnosti u društvu.
 
Predstavljajući im štetnosti do kojih dovode konzumacije alkoholnih pića i droga, u jučerašnjem predavanju je policijska službenica Nives Kajfeš Grčko kroz razgovor učenike upoznala i s kaznenopravnim aspektima konzumacije alkohola. Naglašavajući im da su prekršajno i kazneno odgovorni već od 14 godine života, upoznala ih je s kažnjivim ponašanjima koja nastaju pod utjecajem alkohola s nekoliko primjera iz prakse- vršnjačko nasilje, tučnjave, vandalizam, prometne nesreće, imovinski delikti i slično.
 
U sklopu provedbe projekta „Zdrav za 5“ ova vrsta predavanja održavat će se do kraja školske godine i u ostalim osnovnim školama na području Primorsko-goranske županije.  

Stranica