Najveća brzina 196 km/h, najveća koncentracija alkohola 1,93 g/kg

Slika /PROMET/2017/24-BRZINA-MALA.JPG

Zabilježeno je 307 prometnih prekršaja, od kojih najviše prekoračenja brzine – 87 prekršaja.

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici prometne policije tijekom vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske pojačano su nadzirali promet radi smanjenja mogućnosti stradavanja i povećanja ukupne razine prometne sigurnosti. Sveukupno je zabilježeno 307 prometnih prekršaja, od kojih najviše prekoračenja brzine – 87 prekršaja.
Najveće prekoračenje zabilježeno je 22. ožujka u 12.33 sati kod vijadukta Zečeve Drage, gdje je vozač krećući se u smjeru Rijeke, upravljao osobnim vozilom marke Audi, zagrebačkih registracijskih oznaka  brzinom od 196 km/h iako je na toj dionici  ograničenje brzine od 110 km/h.
U istom razdoblju zabilježena su 32 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 1,93 g/kg izmjerena je 28-godišnjaku, zaustavljenom u noći 23. ožujka na području Punta na otoku Krku. Upravljao je osobnim vozilom marke Mazda, riječkih registracijskih oznaka te je zbog opasnosti da će nastaviti ugrožavati sigurnost prometa na cestama zadržan u službenim prostorijama policije.
Inače, alkotestirana su 132 vozača, a od spomenuta 32 vozača s nedozvoljenom koncentracijom alkohola njih 13 je izmjerena koncentracija alkohola  između 0,51 i 1,00 g/kg, po devet ih je bilo s koncentracijama alkohola između 1,01 i 1,50 g/kg te iznad 1,51 g/kg, a jednom je vozaču izmjerena koncentracija alkohola do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači). Većina vozača pod utjecajem alkohola, njih 14 je bila u dobi između 31. i 40. godine života.
U ovom razdoblju pod utjecajem alkohola zatečen je jedan recidivist.
Osim brzine i alkohola, policija je utvrdila i niz drugih prekršaja koji utječu na sigurnost prometa, i to:  44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 15  prekršaja korištenja mobitela u vožnji, po osam prekršaja upravljanja tehnički neispravnim ili neregistriranim vozilom i za vrijeme važeće zabrane upravljanja vozilom određene kategorije, šest prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje te još 107 različitih prometnih prekršaja.
Počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Pojačan nadzor prometa na cestama policija će provoditi i narednog vikenda radi čega pozivamo vozače i druge sudionike da se odgovorno ponašaju te poštuju prometna pravila i propise.
 

Stranica