NAJAVA: Projekt EDWARD – Dan bez poginulih u prometu

Slika /PU_PG/PROMET/2018/Edward2018.jpg

FOTO: Ilustracija, PU primorsko-goranska 

Preventivni  projekt EDWARD  (European Day Without A Road Death) provodi se od 2016. godine  s dugoročnim ciljem smanjivanja i održavanje niskog broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu te senzibiliziranja svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Projekt je pokrenula Europska mreža prometne policije - TISPOL, čiji je član i Republika Hrvatska zajedno s ostalim državama Europske unije i drugim europskim zemljama.

Tim povodom, sutra 19. rujna na cijelom području Policijske uprave primorsko-goranske prometna policija će provoditi pojačane preventivno-represivne mjere, prvenstveno usmjerene na poštivanje zakonskih odredbi koje se odnose na brzinu kretanja vozila, alkohol, sigurnosni pojas i mobitel.   

Naime, svrha ovog projekta je da svi sudionici u prometu kritički promisle, makar i na nekoliko minuta o rizicima s kojima se suočavaju i o rizicima kojima izlažu ostale sudionike u prometu te tako doprinesu smanjenju broja poginulih i teško ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama.

U projekt se mogu uključiti i podržati ga svi koji to žele potpisivanjem prisege o poželjnom i odgovornom ponašanju u prometu. Projekt EDWARD podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije,  te je velik broj poznatih organizacija i  inicijativa i njihovih čelnika, prisegnulo da će širiti EDWARD afirmativne prometne poruke.

Učinio je to i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je pozvao sve građane da se uključe u projekt - PORUKA MINISTRA UNUTARNJIH POSLOVA .



Pisane vijesti