Najava pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala

Slika PROMET/motocajac1.jpg

Foto: Ilustracija

Danas je na redovnoj konferenciji za novinare Policijske uprave primorsko-goranske načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa g. Boris Skeledžić najavio Akciju pojačanog nadzora vozača mopeda i motocikala. Akciju će provesti policijski službenici za sigurnost cestovnog prometa na cijelom području ove Policijske uprave, u petak, 27. travnja 2012. godine, u razdoblju od 13 do 18 sati.

Spomenuta akcija je tradicionalna preventivno edukativna akcija i provodi se već niz godina, na početku sezone, kad dolaskom toplijih dana i ljepšeg vremena vozači mopeda i motocikala počinju značajnije sudjelovati u prometu. Cilj akcije je ukazati vozačima mopeda i motocikla na poželjno ponašanje u vožnji, a želi se i vozačima ostalih motornih vozila ukazati kako spriječiti nesreće u kojima sudjeluju motociklisti. U akciji će sudjelovati i nadzornici stanica za tehnički pregled vozila tehničke ispravnosti, koji će na punktovima s policijom provjeravati tehničku ispravnost mopeda i motocikala. Sudjelovati će i djelatnici mehaničarskih radionica za motocikle koji će vozačima preventivnim savjetima na početku sezone sugerirati kako obratiti pažnju na kvarove i kako otkloniti tehničke nepravilnosti na vozilu. Provjeravati će se i nošenje zaštitne kacige, jer je nacionalnim programom željeni cilj uporabe kacige dovesti na 98%.

Načelnik Skeledžić je ukratko iznio i statističke podatke o stradalim mopedistima i motociklistima koji pokazuju kako je svaka treća poginula osoba u prometu iz navedene skupine. Naveo je kako je policija svjesna činjenice da samo represivnom aktivnošću nije moguće ostvariti povoljno stanje sigurnosti u prometu. Ovom akcijom ne želi se kazniti što veći broj vozača, već izvršiti uvid u tehničku ispravnost navedenih vozila, odnosno potaknuti vozače na važnost pridržavanja prometnim propisa.

Vozače mopeda i motocikla koji budu zaustavljeni od policije, a za koje se utvrdi da voze po propisima, da imaju svu potrebnu opremu, da nisu evidentirani u prekršajnim evidencijama, policija će nagraditi odgovarajućim promidžbenim materijalima. Otisnut je i prigodni letak koji će se dijeliti zaustavljenim vozačima.

Najavljen je i „Tradicionalni moto susret“ u Novom Vinodolskom od 27. do 29. travnja, na kojem se očekuje oko tristotinjak motociklista. Organizator javnog okupljanja je Moto club „Jahači vinodolskog zakona“ iz Novog Vinodolskog.

Isto tako 28. i 29. travnja na Automotodromu Grobnik održati će se natjecanje "Grobnik Street Race Show". Policija će biti prisutna i na navedenim događanjima, kako bi svi prijatelji sigurne vožnje doprinijeli sigurnijem odvijanju prometa na cestama.

 


 



Stranica