Najava akcije: „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i mobitela“

Slika POJAS.jpg

Na danas održanoj redovnoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, prisustvovao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić.  

FOTO: Ilustracija 

Na danas održanoj redovnoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj,  prisustvovao je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, Boris Skeledžić.

Iznio je statističke pokazatelje o stanju sigurnosti u cestovnom prometu za prvo tromjesečje 2012. godine te najavio preventivno-represivnu akciju usmjerenu na nadzor korištenja mobitela i sigurnosnog pojasa. Istaknuo je kako je nastavljen trend smanjenja ukupnog broja prometnih nesreća, ali i njihovih posljedica. Broj prometnih nesreća u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine manji je za 8,3%. U istom razdoblju dvije su osobe smrtno stradale, dok je prošle godine bilo pet smrtno stradalih osoba.  

Najavljujući akciju u prometu koja će se održati dana 12. travnja (četvrtak) u vremenu od  10,00 do 13,00 sati na cijelom području Policijske uprave, naglasio je kako je u skladu s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa do 2020. godine cilj podići korištenje sigurnosnog pojasa na 98%. Sadašnji podaci na razini Republike Hrvatske pokazuju da se sigurnosni pojas koristi u oko 75% slučajeva. Podaci za 2011. godinu za područje Policijske uprave primorsko-goranske pokazuju da sudionici prometnih nesreća u 8,2% nisu koristili sigurnosni pojas dok je u 2010. godini isto bilo u 11,5% prometnih nesreća.

Govoreći o korištenju mobitela istaknuo je kako brojna ispitivanja u svijetu pokazuju da je mobitel jedan od značajnijih čimbenika koji ometaju vozače tijekom vožnje što ujedno povećava i mogućnost nastanka prometnih nesreća.

Isto tako naveo je porast broja poduzetih mjera vezano uz korištenje sigurnosnog pojasa od 74,3% u 2011. godini u odnosu na 2010. godinu, dok je u istom razdoblju porast broja poduzetih mjera vezano uz korištenje mobitel za 5,5%.

Posebno je naglasio kako aktivnosti prometne policije imaju za cilj preventivno i edukativno djelovanje na razvijanje svijesti svih sudionika u prometu, kako vozača, putnika u vozilu, pješaka i ostalih sudionika. Pri tom je istaknuo kako će policija i dalje poduzimati aktivnosti poradi poštivanja prometnih pravila i propisa te smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica.



Stranica