Nadzorom i prevencijom do prihvatljivih ponašanja mladeži

Slika /A%20Nove%20Fotke/moto-mala.jpg

Pozivamo roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima, ali i za prekršaje koje čine mlade osobe (narušavanje javnog reda i mira,oštećenje javne i privatne imovine, konzumacija alkohola na javnim mjestima...) 

FOTO: Ilustracija

Početkom  nove školske godine policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske kao i proteklih godina pojačano provode nadzor prometa uz škole i obrazovne ustanove, ali i preventivno – represivne aktivnosti u cilju zaštite mladeži od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, osobito u dane vikenda.

S ciljem sprječavanja neprihvatljivih ponašanja mladih koja dovode do višestruko štetnih posljedica, nadziru se nedozvoljeni noćni izlasci,  konzumacija sredstava ovisnosti na javnim mjestima (alkohol, duhanski proizvodi, droge i sl.), ali i narušavanja javnog reda i mira, oštećenja javne i privatne imovine, kršenje prometnih propisa te kockanje i druga protupravna sudjelovanja u igrama na sreću.

Tako je proteklog vikenda na području grada Rijeke u noćnom izlasku nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe zatečena jedna osoba mlađa od 16 godina. Sukladno odredbama Obiteljskog zakona policija je o tome izvijestila roditelje i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Na prometnicama Rijeke policija je pak zatekla četiri mlada vozača, od kojih su dva mlađa punoljetnika, u upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola čime su počinili prekršaj iz domene  Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Uz navedeno dvojica maloljetnika su zatečena u upravljanju vozilima prije stjecanja prava na upravljanje vozilom B kategorije.


Što se tiče prekršaja iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, evidentirane su 32  osobe u dobi između 18 i 21 godine života, odnosno mlađi punoljetnici, zatečeni u konzumaciji alkoholnog pića na javnom mjestu. Petero mlađih punoljetnika je zatečeno i bez osobne iskaznice te stoga prekršajno sankcionirano u skladu sa Zakonom o osobnoj iskaznici.
Također je prekršajno prijavljen jedan maloljetnik zbog nedozvoljenog  reproduciranja glazbe na javnom mjestu pa mu je sukladno odredbama Prekršajnog zakona privremeno oduzet zvučnik. O istome je upoznata obitelj maloljetnika i Centar za socijalnu skrb.


Policija će i dalje provoditi ovakve ciljane aktivnosti, a ovom prilikom pozivamo sve roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike, kao i ostale građane, da se s povjerenjem obrate policiji ukoliko imaju saznanja o činjenju prekršaja prema mladima (usluživanje i prodaja alkoholnih pića, duhanskih proizvoda maloljetnicima, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje im štete).

Molimo da se prijavi i ako prekršaje čine maloljetne osobe (ispisivanje grafita na javnim površinama, konzumacija alkohola i droga na javnim mjestima i drugo). Dovoljno je pozvati broj 192 ili poslati poruku elektroničkom poštom na adresu primorsko-goranska@policija.hr, a anonimno se može dojaviti i putem aplikacije „E-policija“ .

Stranica