Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa – rezultati

Slika /A Nove Fotke/Pojas-auto.jpg

Tijekom akcije zabilježeno je ukupno 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, od kojih 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima, a 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima 

FOTO: Ilustracija 

Između 13. i 19. ožujka na području zemalja Europske unije pa tako i na području cijele Republike Hrvatske prometna policija provodi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa. 

 Sigurnosni pojas, kao i oprema za prijevoz djece u vozilima jedan su od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima - tzv. „pasivna sigurnost“, radi čega je Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. postavljen cilj  uporabe sigurnosnog pojasa (vozači i putnici u vozilima) od oko 98 posto.

Stoga je u sklopu navedenih aktivnosti jučer od 7 do 11 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena akcija nadzora korištenja sigurnosnog pojasa. Cilj akcije bio je kod vozača osvijesti potrebu obaveznog korištenja sigurnosnog pojasa te ih uputiti da upozore i ostale putnike u vozilu na nužnost korištenja pojasa kako bi se na taj način povećala sigurnost vozača i putnika te spriječilo teže ozljeđivanje u slučaju prometne nesreće.

Pored toga, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima, a analize pokazuju da djeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima najčešće upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe.

Jučer provedena akcija bila je usmjerena ne samo na vozače već i na sve putnike u vozilima, a početak akcije proveden je u blizini dječjih vrtića gdje je uz nadzor uporabe sigurnosnog pojasa nadziran prijevoz djece u dječjim sjedalicama.

Tijekom akcije zabilježeno je ukupno 89 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vozilu, od kojih 59 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjim sjedalima, a 30 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na stražnjim sjedalima. Prema dobi osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas riječ je o 59 odraslih osoba te o 30 djece.

 

Pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa prometna policija će provoditi do kraja ovog tjedna, a osim ovih prekršaja jučer je prometna policija zabilježila i druge prometne prekršaje. Izdvajamo 59-godišnjaka kojeg je oko 11 sati zaustavila posada policijskog presretača na području Krka gdje je osobnim vozilom marke Škoda upravljao prije stjecanja prava na upravljanje te pod utjecajem alkohola od 1,54 g/kg. Zbog počinjenih prekršaja izrečena mu je novčana kazna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije.

Zbog alkoholiziranosti noćas je na području Crikvenice iz prometa isključena 49-godišnja državljanka Srbije,  koja je pod utjecajem alkohola od 0,98 g/kg upravljala osobnim vozilom.

Od prometnih prekršaja zabilježenih jučer na području ove Policijske uprave izdvajamo i dva prekršaja počinjena na području Malog Lošinja. Prekršitelji su 20-godišnjak koji je upravljao osobnim vozilom unatoč važećoj zabrani upravljanja vozilom „B“ kategorije i 61-godišnjak koji je upravljao tehnički neispravnim osobnim vozilom te vrijeđao policijske službenike.

Svi počinitelji prometnih prekršaja sankcionirani su temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a 61-godišnjak uz to i temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.



Stranica