Na riječkoj zaobilaznici vozio 120 km više od propisane brzine

Slika /motociklist.jpg

U subotu, 23. svibnja na riječkoj zaobilaznici osobno vozilo marke Mercedes kretalo se brzinom od 191 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine na 70 km/h

FOTO: Ilustracija

Proteklog vikenda na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske policija je pojačano nadzirala promet, u cilju sprječavanja prometnih nesreća te posebice stradalih i ozlijeđenih sudionika u njima.
 
Tako su nadzirane kategorije vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja vozila, zatim nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela te ostali prekršaji kojima se ugrožava sigurnost prometa na cestama.
 
U spomenutom razdoblju evidentiran je ukupno 351 prometni prekršaj. Najveći je broj prekršaja evidentiran u kategoriji prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila – 141 prekršaj, slijede 39 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, zatim 21 prekršaj vozača zatečenih u vožnji pod utjecajem alkohola, 14 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela u vožnji, 12 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, a 122 su ostala prekršaja.
 
Najveća brzina evidentirana je u subotu, 23. svibnja na riječkoj zaobilaznici, kod čvora Rujevica, gdje se u 15.17 sati osobno vozilo marke Mercedes, zagrebačkih registarskih oznaka, kretalo brzinom od 191 km/h na mjestu određenog ograničenja brzine kretanja na 70 km/h.
 
Od 55 alkotestiranih vozača, najveća koncentracija od 2,33 g/kg izmjerena je 30-godišnjem vozaču osobnog vozila. Policija ga je jučer nakon pola noći zatekla na području Crikvenice gdje je upravljao vozilom marke Renault Clio, riječkih registarskih oznaka. Uz to je tijekom vožnje koristio mobilni telefon na nepropisan način. Kako ne bi nastavio činjenje prekršaja, priveden je u službene policijske prostorije te je protiv njega podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu. Zbog počinjenih prekršaja predložena mu je novčana sankcija u visini 10 000 kuna i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije na rok od šest mjeseci.
 
Što se tiče koncentracija, 10-ici vozača je  izmjerena koncentracija alkohola od 1,01 do 1,50 g/kg, osam ih je imalo koncentraciju od 0,51 do 1,00 g/kg, dok su dvojica vozača imala koncentraciju iznad 1,50 g/kg, a jedan do 0,50 g/kg (mladi i profesionalni vozači) . Među navedenim prekršiteljima su i dvojica recidivista.
 
Od drugih prekršaja zabilježena su i dva prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, odnosno, prije stjecanja prava na upravljanje među kojima je i jedan recidivist.
 
Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a i ovom prilikom pozivamo sve sudionike u prometu na dosljedno poštivanje svih prometnih propisa s ciljem ostvarenja veće sigurnosti u prometu.
 

Stranica