​Na Okruglom stolu o prevenciji ovisnosti sudjelovala i PU primorsko-goranska

  • Slika /2023/DJ-PREDAVANJE-14.12..jpg
  • Slika

Zajedničko djelovanje odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvene službe, policije i lokalne zajednice najbolji je način prevencije ovisnosti, zaključili su sudionici Okruglog stola  

FOTO: OŠ "Klana"
 
U Osnovnoj školi "Klana" u utorak, 12. prosinca, održan je okrugli stol na temu prevencije ovisnosti među djecom i mladima na kojemu je sudjelovao i predstavnik Policijske uprave-primorsko-goranske Dalibor Jozinović.
 
Ovaj susret inicirali su djelatnici škole u suradnji s Vijećem učenika Škole i roditeljima u cilju educiranja učenika i njihovih roditelja o problemu ovisnosti među mladeži pa je stoga pozvana liječnica Karmen Jureško, specijalistica psihijatrije za djecu i adolescente iz Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih i liječenje ovisnosti i Dalibor Jozinović, voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske.
 
U svom predavanju Jozinović je prisutne upoznao kako kod djece i mladih prepoznati znakove ovisnosti ili konzumacije određenih vrsta droga, tj. uočiti sredstva ovisnosti. Također je govorio i o zakonskim odredbama koje se tiču zlouporaba droga, naveo primjere iz prakse, kao i važnost suradnje odgojno-obrazovnih ustanova s policijom u prepoznavanju i suzbijanju zlouporabe droga.

Pri tome je posebice istaknuo važnost prepoznavanja zlonamjernih osoba koje prilaze učenicima u blizini škole s ciljem prodaje različite droge.
 
Kroz razgovor Jozinović je i savjetovao učenike i roditelje da budu vrlo oprezni u virtualnoj komunikaciji, osobito na društvenim mrežama, te svaku sumnju o mogućoj ponudi droge prijave policiji.
 
Doktorica medicine Karmen Jureško održala je predavanje "Zaštita mentalnog zdravlja mladih - učinkovita prevencija ovisnosti".
 
Na Okruglom stolu je sudjelovala i načelnica Općine Klana, Željka Šarčević Grgić, koja je prisutne izvijestila o otvaranju Multimedijalnog centra na području općine Klana u kojem će djeca i mladi u slobodno vrijeme imati prilike baviti se nizom kreativnih aktivnosti. Vjeruje se da će ovim aktivnostima mladež kroz kvalitetni i kreativni rad otkriti svoje talente i kognitivne potencijale, a ujedno će se prevenirati i doprinijeti smanjenju mogućim ovisnostima o drogama.
 
Svi sudionici okruglog stola po završetku su zaključili kako je međuresorna suradnja, odnosno zajedničko djelovanje odgojno-obrazovnih ustanova, zdravstvene službe, policije i lokalne zajednice, najbolji način prevencije ovisnosti.
 
 

Stranica