Na Automotodromu Grobnik održana akcija „Motociklom u život“

Slika AKCIJE/AMTD Grobnik/motuz_mala.jpg

Foto: PU primorsko-goranska

Jučer je osmu godinu zaredom u prostorijama Automotodroma Grobnik održana preventivno-edukativna akcija „Motociklom u život“. Akciju već tradicionalno organizira Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama, uz pomoć HAK-a, Policijske uprave primorsko-goranske, Moto kluba Rijeka i Automotodroma Grobnik. Želja organizatora je da se smanji velik broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, u kojima vozači na dva kotača imaju vrlo velik udio.

Zdravko Lisac, tajnik spomenutog savjeta je pozdravio okupljene vozače i vozačice te im najavio  predavače u teoretskom dijelu akcije, nakon čega je predao riječ voditelju akcije - Lorisu Valjan, najtrofejnijem motociklističkom asu Hrvatske. Valjan je prisutnim vozačima mopeda i motocikla rekao kako je veliki ljubitelj brzina, ali da treba razlikovati natjecanja ili vožnju po automotodromu, od svakodnevne vožnje javnim prometnicama. Iznio je svoja iskustva o ispravnom korištenju homologirane zaštitne kacige, rukavice i ostale opreme koja može bitno smanjiti broj nesreća, kao i najteže posljedice. Naglasio je iznimnu važnost održavanja tehničke ispravnosti motora, koja se ne odrađuje zbog policije, već zato što je to vrlo važno za život i zdravlje vozača. Prisutne je obavijestio da će se održati i nagradna igra, u kojoj će u listopadu biti nagrađen savjesni vozač koji nije počinio prometni prekršaj.

Načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa ove Policijske uprave - Boris Skeledžić, ujedno i predsjednik županijskog savjeta ukratko je naveo podatke o stradalima u prometu, istaknuvši pri tome kako značajan u tim nesrećama imaju vozači motocikala i mopeda. Prikazane su fotografije i analizirani uzroci nekih prometnih nesreća u kojima su smrtno stradali vozači motocikla.

Livio Hubička - voditelj Ispitnog centra HAK-a, dopredsjednik županijskog savjeta prisutne vozače zaintrigirao je pitanjima o prometnim pravilima, sve poprativši konkretnim primjerima, a predavanje je nastavio liječnik dr. Darko Ledić, neurokirurg Odjela neurokirurgije KBC-a Rijeka. Dr. Ledić je govorio o aktivnoj i pasivnoj sigurnosti i najčešćim ozljedama motociklista, pri čemu je naglasio neophodnost korištenja zaštitne opreme, a posebice kacige.

Do prisutnih predavača i vozača za vrijeme predavanja stigla je i vijest da je jučer oko 14,00 sati u teškoj prometnoj nesreći na državnoj cesti D8 u Novom Vinodolskom smrtno stradao vozač motocikla starosti 27 godina.

Zbog lošeg vremena, odnosno kiše koja je padala, praktični dio s poligonima i vožnjom po grobničkoj pisti je odgođen za neki drugi termin.

Na kraju predavanja Loris Valjan je medije i sve prisutne, kao i one koji nisu bili na predavanju, zamolio da svoja saznanja o savjesnoj vožnji i obavezi korištenja zaštitne opreme prenesu i drugima, naročito mlađim neiskusnim vozačima.



Stranica