Mjesečni nadzor vozača motocikala i mopeda

Slika /PROMET/nmim_1.jpg

U cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća i dalje pozivamo vozače motocikala i mopeda na maksimalno poštivanje svih prometnih propisa

FOTO: Ilustracija
 
Policijski službenici su tijekom mjeseca kolovoza na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti organizirane su i za vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.
 
U tom razdoblju evidentirano je 298 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su počinili vozači mopeda i motocikala. Od ukupnog broja 196 prekršaja se odnosi na motocikliste, a 102 prekršaja na vozače mopeda.
 
Najviše prekršaja, njih 115, odnosi se na vožnju bez zaštitne kacige, 50 prekršaja vožnje motociklom i mopedom na kojima nije vidljiva registarska pločica ili nije postavljena, 39 prekoračenja brzine te 23 prekršaja vožnje motociklom i mopedom bez potrebne kategorije.
 
Slijede 18 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 14  prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,  zatim 10 prekršaja vožnje neregistriranim vozilom i isti broj prekršaja isteka važenja prometne dozvole,  osam prekršaja vožnje bez položenog vozačkog ispita, sedam prekršaja pretjecanja i obilaženja, dva prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska, kao i jedan prekršaj nepropisnog korištenja mobitela u vožnji.
 
Inače, tijekom kolovoza, osim prekršaja evidentirane su i 52 prometne nesreće u kojima je sudjelovalo 36 motociklista i 16 vozača mopeda. U tim nesrećama su ,nažalost, dva motociklista smrtno stradala, šest mopedista i četiri motociklista su teže, a 16 motociklista i tri mopedista su lakše ozlijeđena.
 
Napominjemo kako vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa i ovim putem u cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća, osobito onih s teških posljedicama, pozivamo ih na apsolutno poštivanje prometnih pravila i propisa.

Priopćenja