Mjesečna akcija nadzora vozača mopeda i motociklista u srpnju

Slika 2021/motociklist.jpg

Evidentirano je 354 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su počinili vozači mopeda i motocikala

FOTO: Ilustracija

Policijski službenici su tijekom mjeseca srpnja na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske proveli niz aktivnosti pojačanog nadzora vozača s ciljem veće razine sigurnosti u prometu na cestama. Pojačane preventivno-represivne aktivnosti organizirane su i za vozače mopeda i motocikala te osobe koje se na njima prevoze.

U tom razdoblju evidentirano je 354 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su počinili vozači mopeda i motocikala.

Od ukupnog broja prekršaja 231 se odnosi na motocikliste, a 123 prekršaja na vozače mopeda.

Najviše prekršaja, njih 175, odnosi se na vožnju bez zaštitne kacige, 50 prekršaja prekoračenja brzine, 42 prekršaja vožnje motociklom i mopedom na kojima nije vidljiva registarska pločica ili nije postavljena.

Zatim slijedi 19 prekršaja tehničke neispravnosti vozila, 14 prekršaja vožnje bez potrebne kategorije,  kao i vožnje neregistriranim vozilom, 12 prekršaja vožnje položenog vozačkog ispita, 11 prekršaja pretjecanja i obilaženja, deset prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, pet prekršaja isteka važenja prometne dozvole te jedan prekršaj nepoštivanja prednosti prolaska.

Inače, tijekom srpnja, osim prekršaja evidentirane su 64 prometne nesreće u kojima je sudjelovalo 50 motociklista i 14 vozača mopeda. U tim nesrećama 13 motociklista i četiri mopedista su teže, dok je lakše ozlijeđeno 25 motociklista i sedam mopedista.

Napominjemo kako vozači mopeda i motocikala čine jednu od najugroženijih skupina u prometu pa i ovim putem u cilju smanjenja izazivanja prometnih nesreća, osobito onih s teških posljedicama, pozivamo ih na apsolutno poštivanje prometnih pravila i propisa.

Priopćenja