Ljetni kamp djece i mladeži „Ajkula 2012.“

Slika ajkula-mala.jpg

FOTO: PU primorsko-goranska 

Danas smo na izvoru Rječine posjetili ljetni kamp djece i mladeži „Ajkula 2012.“ u organizaciji pripadnika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“. U ljetnom kampu u vremenu od  17. do 19. srpnja sudjeluje 20 djece i mladeži u dobi od 13 do 18 godine, i to 9 djevojčica i 11 dječaka. Uz voditelja programa, Branimira Brnasa, predsjednika Udruge Pericu Prpića tu je još pet instruktora-članova Udruge: Nedžad Brkić, Ivan Sarađen, Saša Šimić, Vladimir Orlić i Ivica Vukušić. Svi  aktivno sudjeluju u ostvarivanju programa koji za osnovni cilj ima upoznavanje i razvijanje zajedništva među djecom i mladeži svojih članova. Uz ovaj, ciljevi su i stjecanje znanja i vještina potrebnih za boravak u prirodi, učenje o Domovinskom ratu, ali i ukazivanje na štetnost raznih vrsta ovisnosti (alkohol, droge).

Dolaskom u Kamp naišli smo na uređen okoliš i nekoliko uredno podignutih šatora, od kojih svaki ima naziv po jednoj od akcija u Domovinskom ratu u kojoj su sudjelovali pripadnici Specijalne jedinice policije „Ajkula“. Saznali smo da su u podizanju kampa bili aktivni svi sudionici koji su uz šatore iskopali i „hladnjak“ u zemlji, naučili kako prikupiti pitku vodu i druge korisne aktivnosti za život i boravak u prirodi. Svaki dan u kampu ima raspored, od ustajanja do odlaska na spavanje. Uz ostale aktivnosti u ova tri dana u kampu je održano i nekoliko radionica. Izdvajamo – o kampu, boravku i orijentaciji u prirodi, o „Ajkulama“ u Domovinskom ratu, o štetnosti od ovisnosti (predavanje održao policijski službenik iz Odsjeka za prevenciju, Dražen Pandža) te današnju „Orijentacijsko trčanje“. Isto tako popeli su se i na vrh Kičej, iznad samog izvora Rječine.

Razgovarali smo i s djecom i mladeži kojima je ovaj ljetni kamp namijenjen. Njihovi utisci mogu se sažeti riječima „odlično“ i „super“. Tako se Petar, 16 godina i Lovro, 15 godina slažu da im je dan ispunjen, a instruktori su odlični.  Svi su suglasni da slijedeće godine ponovo dolaze, a i mnogi njihovi prijatelji i poznanici su zainteresirani da dođu. Frane, Darko i Martina kažu kako su prvi put sudjelovali u orijentacijskom trčanju, naučili iskopati hladnjak, doći do pitke vode… Svi se slažu da im je dan u potpunosti ispunjen različitim, zanimljivim i poučnim aktivnostima te da je ovakav boravak i učenje u prirodi znatno korisnije i zdravije od kompjutora, igrica i interneta.

Ljetni kamp jučer je posjetio i načelnik Policijske uprave primorsko-goranske, Tomislav Dizdar.

Organizatori ljetnog kampa djece i mladeži „Ajkula 2012.“ zahvaljuju DUZS iz Rijeke i DVD Sušak i Čavle  na pomoći pri realizaciji kampa.

Uz ovu hvalevrijednu inicijativu, planovi Udruge „Ajkula“, koja okuplja pripadnike Specijalne jedinice policije od njenog osnivanja do danas, su brojni. Želja im je i namjera da svoja znanja i iskustva prenose na druge na dobrobit cijele zajednice.



Stranica